Volledig scherm
Een jonge vrouw uit Maleisie bekijkt haar telefoon. Foto ter illustratie. © Shutterstock

Maleisische tiener pleegt zelfmoord na Instagram-poll: moet ik dood of leven?

Met een Instagram-poll als doorslaggevende factor heeft een Maleisische tiener uit de deelstaat Sarawak gisteren besloten een einde aan haar leven te maken. Op de vraag ‘Die or Live’ antwoordde 69 procent van haar connecties ‘die’. Het meisje sprong in een winkelcentrum van de derde verdieping omlaag. 

Volgens de lokale politiechef zou het meisje op Instagram een poll hebben geplaatst met daarin de tekst: ‘Heel belangrijk, help mij kiezen. D/L’, waarbij D staat voor Die en L voor Live. Ook zou het meisje een bericht hebben geplaatst op Facebook met daarin de tekst: ‘WANNA QUIT F**KING LIFE I’M TIRED.’

Haar lichaam werd gisteravond rond 20.00 uur lokale tijd gevonden. De post op Instagram werd rond 15.00 uur geplaatst. Na de sprong was ze op slag dood. Volgens een woordvoerder van de politie was ze zeer ongelukkig over het aanstaande huwelijk van haar stiefvader met een Vietnamese vrouw. 

De dood van het meisje heeft veel stof doen opwaaien in Maleisië, waar massaal gebruik wordt gemaakt van social media. Een advocaat, die ook provinciaal bestuurder is, vindt dat de mensen die voor ‘dood’ kozen, moeten worden vervolgd voor het aanzetten tot zelfmoord.
Ramkarpal Singh vraagt zich in lokale media af hoe het kan dat mensen dit doen. ,,Had het meisje nog geleefd als deze mensen anders hadden gekozen? Een poging tot zelfmoord is strafbaar in Maleisië, aanzetten tot zelfmoord van mogelijk ook.”

De Maleisische minister van Jeugd en Sport zegt tegen de kranten aldaar dat er een nationale discussie nodig is. ,,Ik maak me oprecht zorgen om de geestelijke gezondheid van onze jeugd.”

Zelfmoordgedachten? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 of 113.nl. Ouders van jongeren tot 20 jaar die zelfmoord pleegden en mee willen werken aan het onderzoek, kunnen zich melden via onderzoek@113.nl.