De nieuwe premier van Malta, Robert Abela.
Volledig scherm
De nieuwe premier van Malta, Robert Abela. © AFP

Malta heeft nieuwe premier na politieke crisis om moordzaak journalist

Robert Abela is op Malta verkozen als de nieuwe leider van de regerende Arbeiderspartij MLP. Hij wordt meteen ook de nieuwe premier van het land als vervanger van de huidige premier Joseph Muscat. Die werd gedwongen af te treden naar aanleiding van het onderzoek naar de geruchtmakende moord op journaliste Daphne Caruana Galizia.

De 42-jarige Abela, die ongeveer 8 procent meer stemmen wist te verzamelen dan zijn rivaal Chris Fearne, zal maandag worden beëdigd. Abela is advocaat en zoon van oud-president George Abela. Hij is pas sinds 2017 parlementariër voor de MLP. In de race om het leiderschap werd hij aanvankelijk als buitenstaander beschouwd. Tijdens zijn campagne had hij aangegeven zich als premier sterk te willen maken voor sociale kwesties op Malta, zoals betaalbare woningen.

Muscat bevestigde begin december al dat hij in januari zou opstappen zodra zijn partij een nieuwe leider had gekozen. Hij was onder druk komen te staan omdat regeringsleden uit zijn naaste omgeving worden gelinkt aan het onderzoek naar de moord op de journaliste. Critici beschuldigden de regering er onder meer van het onderzoek naar de moord te hebben vertraagd of zelfs te hebben gehinderd. 

Caruana Galizia werd op 16 oktober 2017 bij een bomaanslag op haar auto vermoord. De 53-jarige journaliste had onder meer onderzoek gedaan naar corruptie bij de regering en zakenlui op Malta.

Robert Abela (rechts) wordt gefeliciteerd door Chris Fearne.
Volledig scherm
Robert Abela (rechts) wordt gefeliciteerd door Chris Fearne. © REUTERS
  1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
    PREMIUM
    PROFIEL

    Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

    Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?