Man betaalt ultieme prijs voor heldhaftige daad

De Libanese Adel Termos mag met recht een held genoemd worden. Tientallen mensen leven nog dankzij zijn moed. De man was samen met zijn dochter in het centrum van Beiroet toen er vrijdag een bom afging. Adel voorkwam dat een tweede man zich midden in een mensenmassa opblies.

De ravage is goed zichtbaar na de twee zelfmoordaanslagen in Beiroet.
Volledig scherm
De ravage is goed zichtbaar na de twee zelfmoordaanslagen in Beiroet. © Reuters

Terwijl mensen zich rond de plek van de eerste explosie verzamelden, zag Adel dat een tweede man met een bom zich richting het publiek begaf. In een fractie van een seconde haastte de vader zich naar de man toe en werkte hem tegen de grond.

Door zijn actie kwam de bom tot ontploffing, maar bleven vele mensenlevens gespaard. Adel kwam om het leven bij de actie. ,,Vele families, honderden gezinnen waarschijnlijk, hebben hun leven te danken aan hun offer", sprak blogger en arts Elie Fares tegen Metro UK. ,,De nalatenschap van Abdel zal voortleven, het resultaat van zijn heldendom zal verteld worden. Hij is de reden dat sommige families nog steeds zonen, dochters, vaders en moeder hebben. Hij is een Libanese held."

Straf
Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid voor de bomaanslagen opgeëist. De bom ging in de buurt van een moskee af. Adel's neef, Nazmiyeh Tarif, zei: ,,Het zijn mensen zonder geweten die dit doen. Ik hoop dat zij een nog ergere straf kunnen krijgen dan wat ons is gebeurd."

Minstens 43 mensen kwamen om het leven, zo meldt persbureau Associated Press. Meer dan 200 mensen raakten gewond. Libanese autoriteiten hebben zaterdag vijf Syirërs en één Palestijn opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de twee zelfmoordaanslagen.

Het is onduidelijk of de dochter van Adel de actie heeft overleefd.