Volledig scherm
Een onderdeel van de BUK raket die MH17 neerhaalde, gepresenteerd tijdens een persbijeenkomst. © ANP

‘Man die BUK-trailer regelde zit achter tralies’

De Oekraïense geheime dienst SBU stelt dat ze een cruciale getuige heeft in de zaak-MH17. Het gaat om de man die de trailer heeft geregeld waarop de BUK-raket vervoerd werd. Deze verdachte zit al twee jaar achter tralies, meldt de SBU vandaag. Het OM wil geen commentaar geven op de onthulling.

Vandaag vijf jaar geleden werd vlucht MH17 van Amsterdam naar Maleisië neergehaald boven Oost-Oekraïne. Na langslepend onderzoek vervolgt het OM vier hoofdrolspelers die verantwoordelijk worden gehouden voor de aanslag. Daarbovenop komt de Oekraïense geheime dienst SBU nu met de mededeling dat ze een cruciale getuige, de man die het BUK-transport organiseerde, in eigen land achter tralies heeft. 

Waarom dit pas vandaag bekendgemaakt wordt, wilde SBU-officier Vitali Majakov niet zeggen. Over de identiteit zijn geen mededelingen gedaan, maar de getuige is een paar jaar geleden al gearresteerd in Oekraïne vanwege terrorisme.

De SBU-geldt voor de onderzoekers van de ramp met de MH17 als een belangrijke bron, maar het OM in Nederland wil niets zeggen over de Oekraïense claim dat het een rebel in handen heeft. ,,Geen commentaar, helemaal niet”, aldus een woordvoerster van het Landelijk Parket. Het Landelijk Parket heeft drie Russen en een Oekraïner aangeklaagd voor het neerhalen van het vliegtuig van Malaysia Airlines. Alle 298 mensen aan boord, onder wie bijna tweehonderd Nederlanders, kwamen om het leven. Het proces moet volgend jaar beginnen.

Volledig scherm
© AP