Volledig scherm
David Pomphret © politiefoto

Man die echtgenote doodsloeg omdat ze klaagde over erectiestoornis veroordeeld tot levenslang

Een 51-jarige Brit is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf omdat hij zijn echtgenote, die therapieën tegen kwaadaardige kanker onderging, doodsloeg met een koevoet. Volgens het hof in Liverpool is David Pomphret ‘een niets ontziende moordenaar’ en ook nog een leugenaar omdat hij na zijn brute daad stelselmatig en glashard bleef ontkennen iets met de dood van de Ann Marie (49) te maken te hebben. 

Het lichaam van Ann Marie Pomphret werd begin november vorig jaar aantroffen bij een paardenstal van het echtpaar in de plaats Burtonwood tussen Liverpool en Manchester. Onderzoek door een schouwarts wees uit dat de vrouw minstens dertig keer met een hard voorwerp was geslagen. Verwondingen op haar handen en armen wezen volgens de patholoog op zelfverdediging. De rechter daarover in Britse media: ,,Ann Marie heeft zich tot het allerlaatste moment geprobeerd te verweren en gevochten voor haar leven.”

Justitie neemt het de man zeer kwalijk dat hij huilend stond toe te kijken toen het levenloze lichaam van de vrouw werd gevonden. Toen de politie hem dringend verzocht mond-op-mondbeademing op Ann Marie toe te passen, weigerde David Pomphret dat resoluut. ,,U vertelde dat u zou moeten overgeven als u zoiets zou hebben gedaan”, aldus de rechter. De uitlatingen van de man werden na de vondst van de vrouw toevallig gefilmd met een camera op het uniform van een van de agenten. ,,U zei ook nog: ‘ze is erg wit, zo wit als een laken en te koud voor reanimatie’.”

Shirt

De man, een computerexpert en leidinggevende bij financiële dienstverlener Barclays Bank, probeerde op alle mogelijke manieren onder de verdenking uit te komen. Zo stuurde hij op de dag van haar overlijden een aantal sms’jes naar haar met teksten als ‘waar ben je schat, ik ben bezorgd’. Vervolgens verstopte hij na de moord het breekijzer en verbrandde zijn shirt dat, aldus de rechter, ‘doordrenkt moet zijn geweest met bloed’. 

David Pomphret bleek wekenlang ontkennen dat hij iets met de dood van zijn vrouw te maken had. Uiteindelijk sloeg hij door, nadat de politie hem had gemeld bloedspetters op zijn sokken te hebben gevonden. Tijdens zijn bekentenis vertelde de man dat hij zijn zelfbeheersing was verloren na jarenlange geestelijke mishandeling door zijn vrouw. Ze zou hem vanwege erectieproblemen hebben gekleineerd en een slechte vader voor hun dochtertje Meg hebben genoemd. ,,En ze was depressief omdat ze kanker had.”

Volgens de rechter, die hem drie dagen geleden al officieel schuldig bevond maar nog geen straf had opgelegd, heeft de man ‘ernstige psychische stoornissen waaraan hij in de gevangenis behandeld zal moeten worden’. Pomphret, zo stellen Britse media zoals tabloid Mirror, hoorde zijn veroordeling met een glimlach op zijn gezicht aan. Vol ongeloof zei hij: ,,Jullie maken hier zeker een grapje.” Zijn dochter, die haar vader weinig of nooit meer zal zien, was bij de uitspraak aanwezig. Ze werd bijgestaan door familieleden en enkele agenten.