Man die filmeditor Van Luijn naar ziekenhuis bracht gearresteerd

Overleden op MallorcaDe Spaanse politie heeft één persoon gearresteerd in verband met de moord, gisterochtend vroeg, op filmmaker Wouter van Luijn, aldus de plaatselijke krant Ultima Hora. Het zou niet een van de vier of vijf daders zijn, maar de man die hem in een auto naar het ziekenhuis bracht. 

De bestuurder van de gehuurde Volkswagen Tiguan, die in beslag is genomen voor sporenonderzoek, heeft tegenstrijdige verklaringen afgelegd over wat er exact gebeurd zou zijn. Er zou ook een huiszoeking zijn gedaan.

Volgens de lokale media gaat de politie ervan uit dat de vechtpartij die Van Luijn het leven kostte, plaatsvond in de beruchte krottenwijk Son Banya. Volgens de krant Diari de Mallorca zou een bekende – vermoedelijk de bestuurder van de witte VW Tiguan – de Nederlander daar middenin de nacht hebben heen gebracht vanuit Palmanova, waar Van Luijn met zijn vader op vakantie was. Son Banya staat bekend als de ‘supermarkt van de drugs’ en is een onveilige plaats waar de drugsmaffia van het eiland de dienst uitmaakt.

Autopsie

Na de vechtpartij, waarbij Van Luijn het bewustzijn verloor, zouden vier of vijf jongens uit de wijk hem hebben enkele honderden meters hebben meegevoerd en zijn lichaam bij een opslagplaats aan de donkere weg hebben achtergelaten. De plaatselijke kranten berichten vanochtend ook dat volgens de autopsie het onwaarschijnlijk is dat de Nederlander aan zijn verwondingen alleen zou zijn overleden; daarvoor zijn die niet ernstig genoeg.

De bestuurder van de Tiguan verklaarde aanvankelijk dat hij de jongens met het lichaam zag en dat zij vluchtten toen hij claxoneerde. Hij zou daarop Van Luijn in zijn auto hebben gelegd en naar het ziekenhuis zijn gereden, waar de artsen niets meer konden doen om het het leven van de filmmaker te redden.

Volledig scherm
Een cameraman filmt de plek in Son Ferriol waar het lichaam van Van Luijn werd gevonden © EPA & IMDB