Volledig scherm
Mubarak Bala wist een telefoon binnen te smokkelen en contact te maken met de buitenwereld. © IHEU

Man gedwongen in gekkenhuis na afvallen geloof

Nadat een man uit Kano (Nigeria) zijn familie vertelde dat hij niet in God geloofde, vroeg zij aan de dokter of hij psychisch niet in orde was. Ze lieten Mubarak Bala (29) uiteindelijk opnemen in een instelling waar hij nu wordt gedrogeerd en tegen zijn wil wordt vastgehouden. Dat meldt de liefdadigheidsorganisatie The International Humanist and Ethical Union (IHEU).

Kano is een islamitisch deel van Nigeria waar de sharia-wetgeving is ingevoerd. Het afvallen van de islam is niet toegestaan.

Atheïsme is bijverschijnsel
Tijdens het bezoek aan de dokter werd familie verteld dat er niks mis was met Bala, schrijft BBC. Daarop gingen zij naar een andere dokter. Die stelde vast dat zijn atheïsme een bijwerking is van een persoonswisseling die hij onderging. De familie kaartte ook nog aan dat de man 'triviale leugens' vertelde en zou claimen dat hij 'goeverneur' was.

Onder dwang werd Bala, een chemisch ingenieur, op 13 juni opgenomen in de instelling. Het lukte de 29-jarige man om alarm te staan met behulp van een mobiele telefoon die de kliniek werd ingesmokkeld. Hij stuurde e-mails en tweets naar activisten.

Zelfs een God in Japan
In een van zijn e-mails schrijft hij: 'En de grootste bewijzen van mijn mentale ziekte zijn ernstige godslasteringen en het ontkennen van de geschiedenis Adam en afvalligheid. De dokter zei dat het een persoonsverwisseling is, dat iedereen behoefte heeft aan een God, zelfs in Japan hebben ze een God. En mijn broer voegde toe dat alle atheïsten die hij zag psychisch ziek zijn geweest op een bepaald moment in hun leven.

Beschermen familie-eer
IHEU brengt zijn verhaal nu naar buiten en regelt een advocaat voor de man. De organisatie maakt zich 'grote zorgen' om het welvinden van Bala.

'Het lijkt er op dat het beschermen van de familie-eer de motivatie is om Mabarak onder grote druk en op deze verschrikkelijk manier te dwingen zich religieuze opvattingen eigen te maken waar hij gewoon niet in gelooft. Dit is een ernstige schending van zijn vrijheid van denken en geloven,' aldus een woordvoerder van de liefdadigheidsorganisatie.

IHEU bundelt de krachten met andere (mensenrechten)organisaties om de zaak onder de aandacht te brengen en om er voor te zorgen dat de man weer snel wordt vrijgelaten.