Volledig scherm
Christopher Swales en zijn vrouw Deborah. © Facebook

Man krijgt parachutesprong cadeau van echtgenote en valt te pletter

Een parachutesprong die een 55-jarige Brit van zijn echtgenote cadeau kreeg ter ere van hun 30-jarige huwelijk is uitgedraaid op een regelrechte tragedie. Christopher Swales maakte tijdens hun vakantie samen met een instructeur een duosprong boven de Grand Canyon in de Amerikaanse staat Arizona. Maar tijdens het sturen richting landingsplek ontstonden problemen met het valscherm waardoor het tweetal keihard tegen de grond klapte. 

Volgens Britse en Amerikaanse media stierf Swales kort na de landing aan zijn zware verwondingen en liet hij zijn op de grond toekijkende echtgenote Deborah (53) ontroostbaar achter. Het echtpaar maakte, ter viering van hun trouwjubileum, een rondreis door het westen van de Verenigde Staten. Vorig jaar oktober nog hernieuwden de twee hun trouwgeloften op een feest voor familie en vrienden. En daar zag Christopher Swales zijn ultieme wens in vervulling gaan. Zijn vrouw, met wie hij twee kinderen heeft, gaf hem een enveloppe met daarin het ticket voor ‘de sprong van zijn leven’. 

De politie onderzoekt momenteel hoe het zo fout kon gaan tijdens het spannend bedoelde uitje van de firma Paragon Skydive waar de instructeur werkt die Swales begeleidde. De Amerikaan landde net als de Britse toerist extreem hard, maar hield er ‘slechts’ een gebroken been aan over. Volgens nabestaanden van de overleden man, had hij niet eerder een parachutesprong gemaakt. Caroline Peter, de 61-jarige zus van het slachtoffer, vertelde aan de Britse tabloid Daily Mail ‘volledig in shock’ te zijn van het drama. ,,Christopher was een zeer toegewijde familieman en de beste vader en vriend die er bestaat.” En: ,,Hij en zijn vrouw hadden een fantastisch huwelijk. Ze wilden in Arizona hun geluk vieren, maar dat was ze niet gegund.”

Het ongeluk vond plaats in de buurt van een klein vliegveld bij het Grand Canyon National Park. Volgens de sheriff leek de sprong aanvankelijk goed te gaan, maar raakten de twee na problemen met de parachute in een  vrije val. ,,Het is niet bekend hoe lang ze precies zijn gevallen en er zijn vooralsnog geen aanwijzingen voor een misdrijf.” De nationale commissie voor transport en veiligheid in Amerika heeft het bedrijf Paragon Skydive gevraagd naar bewijzen voor het onderhoud van de parachutes en bijbehorende materialen. De echtgenote van Christopher Swales is nog in de VS. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken begeleidt haar terugkeer en die van haar overleden man.

Volledig scherm
De Grand Canyon. © AP
Volledig scherm
Een tandemsprong (foto ter illustratie). © Shutterstock
 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.