De politie heeft de omgeving rond het station van Malmö afgesloten.
Volledig scherm
De politie heeft de omgeving rond het station van Malmö afgesloten. © EPA

‘Man met bom’ neergeschoten in station van Zweedse stad Malmö

De politie heeft in het Centraal Station in de Zweedse stad Malmö een man neergeschoten die gedreigd zou hebben een bom te laten ontploffen. De hulpdiensten zijn ter plaatse, het stationsgebouw is ontruimd. De ontmijningsdienst onderzoekt de tas van de man.

Volgens een getuige die op een trein stond te wachten zou een lange blanke man van rond de dertig’ vreemd en agressief gedrag hebben vertoond. ,,Ik dacht eerst dat hij gestoord was. Ik kon hem niet goed verstaan maar toen riep hij dat hij een bom had.” De getuige zegt tegen het persbureau AP ‘drie misschien vier schoten te hebben gehoord’ toen de politie ingreep.

De precieze omstandigheden zijn voorlopig nog onduidelijk, maar de man werd door snel aanwezige agenten gemaand zich over te geven, maar bleef zich dreigend gedragen. Op getuigenbeelden is te zien hoe hij de politie probeert aan te vallen. De politie schoot vervolgens, waarbij de man gewond raakte.

Het stationsgebouw, een van de drukste in Zweden, werd na de schietpartij volledig geëvacueerd en de hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. Boven het gebouw cirkelen helikopters, en ook de ontmijningsdienst is ter plaatse om de tas en rugzak van de man te onderzoeken en te controleren of hij geen andere objecten bij zich had. Er vielen buiten de verdachte geen andere gewonden. Of het ging om een terroristische dreiging is nog niet duidelijk.

  1. ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’

    Het aantal nieuwe slachtoffers in Italië is iets gestegen, maar voor de derde achtereenvolgende dag gaan er meer mensen het ziekenhuis uit dan erin gaan. Ook al is het moeilijk blij te zijn met ruim 600 doden, het is een hele verbetering in vergelijking met tien dagen geleden. Het eindeloze binnen zitten heeft toch effect. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.