Volledig scherm
© ANP Kippa

Man met ‘nazi-badge’ rijdt in op demonstratie in Malmö

In het Zweedse Malmö is gisteravond een man gearresteerd die op protestborden bij een groep Iraakse demonstranten inreed. Bij het voorval raakte wonderwel niemand ernstig gewond. De man zou de demonstranten al meerdere dagen hebben lastiggevallen. Omdat hij ‘een nazi-symbool’ bij zich had, bekijkt de Zweedse politie of er sprake is van een haatmisdrijf.

De demonstranten protesteren op deze plek bij de immigratiedienst tegen het Zweedse asielbeleid. Volgens een ooggetuige die zijn verhaal doet tegenover de Zweedse krant Kvällsposten viel de man de demonstranten al verschillende dagen lastig. Elke nacht vernielde hij spandoeken en borden. De demonstranten hadden daarop hun spandoeken vastgezet met steviger palen. Dat was voor de 22-jarige man blijkbaar aanleiding met zijn auto te proberen de borden omver te rijden.

Pepperspray

Hoewel er geen ernstige gewonden vielen, raakten de borden opnieuw zwaar beschadigd en was de auto ook totaal vernield. Bij zijn actie reed de man namelijk tegen een boom aan. Hij stapte vervolgens uit, pakte pepperspray en ging de demonstranten zelf te lijf. De politie ter plaatse moest de jongeman uiteindelijk nog beschermen tegen boze demonstranten en heeft hem direct kunnen arresteren.

De Zweed zou niet alleen een badge met een nazi-symbool gedragen hebben, in zijn auto werd nog meer van dergelijke symboliek gevonden. Inmiddels is de man vrijgelaten, maar er wordt nog onderzoek gedaan naar de zaak. Hij wordt verdacht van haatzaaien, vernieling en roekeloos gedrag dat gevaar opleverde voor anderen. Daarnaast wordt hij vervolgd vanwege het overtreden van de wapenwet, omdat er ook twee messen in de wagen gevonden werden. 

Gezien de omstandigheden kan het niet worden uitgesloten dat er sprake is van een haatmisdrijf, zo zegt een woordvoerder van politie.