Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Man moet ex-vrouw 153.000 euro betalen voor 27 jaar huishoudelijk werk

Een Argentijnse man moet zijn 70-jarige ex-vrouw 153.000 euro betalen ter compensatie voor de 27 jaar van hun huwelijk waarin zij instond voor het huishouden. Nooit eerder werd een hogere compensatie uitgesproken tijdens een scheidingszaak waarbij de vrouw economisch afhankelijk was van haar echtgenoot. De vrouw had al die tijd een diploma economie op zak.

,,Vrouwen die economisch afhankelijk zijn van hun man, dat is één van de belangrijkste mechanismen die vrouwen in onze samenleving onderdrukken”, oordeelde rechter Victoria Fama. Die legde een ‘redelijke som geld’ op om ‘de ongelijke economische situaties van beide echtelieden in evenwicht te brengen’.

Na 27 jaar huwelijk verliet de Argentijn zijn vrouw op haar zestigste. ,,De leeftijd waarop vrouwen ouderdomspensioen ontvangen omdat ze geen toegang meer hebben tot de arbeidsmarkt”, stelt de rechter in haar vonnis. Ze hield rekening met de leeftijd van de vrouw, haar kwalificaties en de financiële situatie van het voormalige koppel om het bedrag van de vergoeding vast te leggen. Het koppel ging in 2009 uit elkaar en scheidde in 2011.

Een dergelijke compensatie werd in 2015 ingeschreven in het burgerlijk wetboek in Argentinië. Die compensatie kan een eenmalige betaling zijn, een maandelijks inkomen, vruchtgebruik van bepaalde eigendommen of gedaan worden op een andere manier die door de partijen is overeengekomen.

  1. Verdachte Pokémon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superextreem doen, tot ze zou sterven’
    PREMIUM

    Verdachte Poké­mon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superex­treem doen, tot ze zou sterven’

    Het scheelde heel weinig of de verdachte van de geruchtmakende Pokémonmoord in Antwerpen had twee jaar geleden nog meer slachtoffers gemaakt. Vlak na het moment dat hij de put met het lichaam van zijn eerste slachtoffer dicht had gegooid, was de seksueel geobsedeerde Jonny Van Den B. al weer aan het chatten met een ander meisje dat ‘naar zijn Pokémon moest komen kijken’. Ook voor dodelijke ‘wurgseks‘? ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen”, zei de verdachte gisteren ontwijkend.