Volledig scherm
Jodie Chesney © AFP

Man opgepakt voor zomaar doodsteken ‘blij ei’ Jodie (17) in Londen

De politie in Londen heeft een man (20) aangehouden die mogelijk verantwoordelijk is voor de gruwelijke moord op de 17-jarige scholiere Jodie Chesney. Het meisje werd vrijdag uit het niets diep in haar rug gestoken terwijl ze met vrienden in een park zat. De twee aanvallers namen de benen en lieten het mes in haar lichaam zitten.

De verdachte werd gisteravond opgepakt in Leicester en zit inmiddels vast in Londen, melden lokale media. Het is niet duidelijk of de politie hem ziet als de mogelijke steker of als de tweede man die bij hem liep. Afgelopen weekend deed de politie nog een wanhopige oproep voor getuigen, waarbij de aanvaller werd beschreven als een zwarte man van eind twintig.

Jodie was al de achttiende persoon die dit jaar in Londen is vermoord en de vijfde tiener. Vooral steekpartijen komen vaak voor, meestal zonder duidelijke aanleiding. In heel Engeland werden in 2019 tot nu toe 24 mensen doodgestoken.

Critici vrezen dat premier Theresa May vanwege alle brexit-perikelen te weinig aandacht heeft voor wat politieagenten een ‘nationale noodsituatie’ noemen, meldt persbureau Reuters. Een voormalig hoofd van de Londense politie houdt May zelfs persoonlijk verantwoordelijk, omdat zij bezuinigde op de politiemacht.

May organiseert deze week een speciale bijeenkomst om over het probleem te praten, maar benadrukt dat alleen meer geld voor de politie niet helpt. ,,We kunnen dit niet oplossen door mensen te arresteren’’, aldus May. ,,We kunnen deze geweldsplaag alleen verslaan als we de complexe onderliggende oorzaken begrijpen en aanpakken.’’ De politie ziet verschillende oorzaken, zoals rivaliteit tussen lokale bendes en opjutgedrag op sociale media.

Lees door onder de foto.

Volledig scherm
© RV

Bang

De tragische moord op Jodie gebeurde vrijdagavond in een park in de wijk Harold Hill. De 17-jarige scholiere, die bekendstond als een ‘blij ei’ en een ‘goed mens’, zat daar samen met een groepje vrienden te kletsen en muziek te luisteren. Uit het niets kwamen twee mannen op haar af, waarna een van hen zonder iets te zeggen een mes in haar rug stak. De aanvallers maakten zich snel uit de voeten en lieten het mes in haar lijf achter.

Buurtbewoonster Teresa Farenden (49) vertelde in Britse media hoe ze Jodie had geprobeerd te reanimeren middels hartmassage en daar een moeilijk gevoel aan overhield. ,,Het lemmet zat nog in haar, maar dat kon ik niet zien omdat het donker was’’, vertelde ze. ,,Ik wist het op dat moment niet, maar toen de politie het zei, dacht ik alleen maar: heb ik het mes verder in haar geduwd door het reanimeren?’’

De hulp van de vrouw mocht hoe dan ook niet baten. Julie overleed, nota bene op de verjaardag van haar vader, terwijl haar vriend haar haren streelde. Hij liet afgelopen weekend een kaartje achter in het park. ,,Jodie, jij bent het beste wat mij in mijn leven had kunnen overkomen’’, las het. ,,Ik zal altijd van je houden en je bent voor altijd in mijn hart, mooierd.’’

Volledig scherm
Mensen legden afgelopen weekend massaal bloemen voor Jodie © REUTERS