Volledig scherm
Matthew Johnson en zijn ex-vriendin. © Sussex Police

Man spoot ammoniak in ogen van ex en reed uren rond om pijn te verergeren

Een 26-jarige man uit het Britse Worthing is deze week veroordeeld tot een celstraf van tien jaar vanwege een koelbloedige aanval met ammoniak op zijn ex-vriendin. Onder dreiging van een mes liet hij de vrouw in 2016 naar een afgelegen parkeerplaats rijden, waar hij het bijtende goedje in haar ogen spoot. Vervolgens sloeg hij haar bont en blauw en randde hij haar aan.

Na de aanval reed Matthew Johnson nog enkele uren met haar rond om de pijn te verergeren, schrijft de politie van de provincie Sussex op haar website. Pas daarna zette hij de toen 30-jarige vrouw af bij het lokale ziekenhuis.

Johnsons ex-vriendin ondervindt nog dagelijks de gevolgen van het incident: ze moet een bril dragen en kan 's avonds niet autorijden. Rechter Shani Barnes vond de foto's van de verwondingen zo gruwelijk dat deze haar nog lang zullen bijblijven, vertelde ze. Johnson, dakdekker van beroep, was volgens de rechter ooit de prins op het witte paard voor de ex-vriendin. Uiteindelijk werd hij 'donker en gevaarlijk'.

Vlucht

De man zou eigenlijk vorig jaar al terechtstaan, maar vluchtte toen uit de rechtbank. De politie kon hem pas maanden later arresteren. Hij probeerde ook toen te ontkomen, maar viel van een dak en brak zijn enkel.

Uiteindelijk kreeg hij deze week een reeks straffen opgelegd, waaronder veertien jaar voor het gebruiken van een schadelijke stof om iemand letsel toe te brengen. Hij gaat voor tien jaar de cel in en staat daarna nog vier jaar onder toezicht. Hij zit gelijktijdig ook straffen uit voor onder meer aanranding en het toebrengen van lichamelijk letsel bij een eerdere aanval op dezelfde vrouw.

  1. Reddingstunnel voor Julen (2) is klaar

    Reddings­tun­nel voor Julen (2) is klaar

    De brandweer in de Zuid-Spaanse provincie Málaga heeft een ‘lift’ laten maken voor het naar boven hijsen van het tweejarige jongetje Julen. Hij zit al ruim een week in een diepe, smalle put in de bergen. Specialisten van een mijnreddingsteam hopen hem te bevrijden via een schacht die naast de put wordt gegraven. Die verticale schacht is klaar, nu moet er nog enkele meters horizontaal gegraven worden naar de plek waar Julen vermoedelijk zit.