Man steekt in op mensen in Sydney, omstanders vangen hem met stoel en krat

Een verwarde 21-jarige man heeft vanmiddag (lokale tijd) in het centrum van Sydney mensen met een mes gestoken en bedreigd. Een 41-jarige vrouw raakte hierbij gewond. De man werd door omstanders overmeesterd. In een nabije woning werd een dode 21-jarige vrouw gevonden. De politie liet weten dat haar dood in verband staat met de steekpartij op straat, zonder daar verder details over te geven.

Politiecommissaris Michael Fuller liet verder weten dat de man een psychiatrisch patiënt is. Volgens Australische media heet de man Mert Nay en is hij enkele dagen geleden ontslagen uit een psychiatrische instelling. Bij zijn arrestatie werden ook medicijnen tegen paniekaanvallen aangetroffen. Fuller laat namens de autoriteiten weten dat, hoewel de man voor zijn daad op zijn computer zocht naar recente aanslagen in Amerika en Nieuw-Zeeland en daarover informatie bij zich had, er (vooralsnog) niet wordt uitgegaan van een terroristische daad. 

Slagersmes

Andrew Denney on Twitter

Just witnessed incredible bravery from members of the public and ⁦@FRNSW⁩ officers chasing down a man on a stabbing rampage in Sydney's CBD. He is now under arrest. ⁦@7NewsSydney⁩ https://t.co/wNKatejHVp

Het steekincident deed zich voor in de buurt van Wynyard Station, in hartje centrum. Volgens Australische media was de dader gewapend met een groot slagersmes en zou hij verschillende mensen hebben proberen neersteken. ,,Dat is gelukkig niet gelukt’’, aldus de politie. Wel werd een vrouw in haar rug geraakt.

De man sprong daarna schreeuwend op het dak van een auto en zwaaide met zijn mes. De auto reed weg en nadat de man er van af was gesprongen, werd hij door omstanders overmeesterd. Op beelden is te zien hoe men in afwachting van de komst van de politie de man tegen de grond houdt met een stoel en een kratje. 

Twee van de mannen die de dader achterna gingen, zijn de broers Paul en Luke O’Shaughnessy. Zij werkten in hun kantoor aan de weg toen ze door het raam geschreeuw hoorden. De man met het mes in zijn handen schreeuwde volgens de broers ‘extremistische teksten'. Het tweetal rende naar buiten om hem achterna te gaan. Luke en een andere man wisten de man te tackelen en hem daarna met hulp van anderen in bedwang te houden. Volgens Paul verzette de man zich daarbij niet. 

Over het motief van de man is voorlopig niets bekend. Er zijn berichten dat de man tijdens zijn vlucht ,,Allah Akbar” zou hebben geroepen en de politie vroeg hem neer te schieten. De dader werd rond 14.00 uur plaatselijke tijd (6.00 uur Nederlandse tijd) door de politie ingerekend en naar een politiebureau afgevoerd. ,,Hij wordt gezien als iemand die alleen handelde’’, zei Fuller namens de politie. ,,Mogelijk had hij bepaalde denkbeelden in relatie tot andere terroristische aanslagen, maar we zien dit nog niet als terrorisme.’’

Helden

Volledig scherm
© AFP

Hoofdinspecteur Gavin Woodloofde loofde de verschillende getuigen die de man konden tegenhouden. Volgens Wood hebben zij met hun optreden kunnen voorkomen dat nog meer onschuldige burgers gewond raakten. ,,Dat waren erg moedige mensen, helden”, klonk het.

De Australische premier Scott Morrison heeft ondertussen via Twitter zijn ongerustheid uitgesproken over het steekincident in Sydney. Hij drukte ook zijn medeleven uit aan iedereen die getroffen werd door de gebeurtenissen.

Agenten doorzoeken het gebied, maar gaan ervan uit dat er geen verder gevaar voor de bevolking is. Omdat heel wat plaatsen in de buurt nog zijn afgesloten, vraagt de politie om de omgeving te vermijden. Het vrouwelijke slachtoffer verkeert niet in levensgevaar.

Lees door onder de foto.

Volledig scherm
Een vrouw werd in Sydney in haar rug gestoken en moest naar een ziekenhuis. © EPA

Lichaam vrouw in flat

Het steekincident op straat was niet het enige voorval met de verwarde man. De politie heeft ook een dode vrouw hebben aangetroffen in een appartement in de buurt, in Clarence Street.

,,Agenten van de politie van Sydney zijn ter plaats en zullen onderzoeken of het incident gelinkt is aan een steekpartij eerder op de dag op de hoek van Clarence Street en King Street”, meldde de politie vlak na het steekincident. Zojuist werd duidelijk dat het overlijden van de vrouw wel degelijk gelinkt is aan het andere incident.

Volledig scherm
De politie doet onderzoek en hoort omstanders. © AFP
 1. Zorgwekkende beelden uit 'spookstad' Wuhan: mensen bewusteloos op straat, chaos in ziekenhuizen
  VIDEO

  Zorgwekken­de beelden uit 'spook­stad' Wuhan: mensen bewuste­loos op straat, chaos in ziekenhui­zen

  Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend te noemen. Het coronavirus heeft nu al 41 doden geëist, meer dan 1300 mensen zijn besmet geraakt. Dertien steden zijn afgesneden van de buitenwereld, ruim 43 miljoen inwoners leven daardoor in quarantaine.
 2. Vandaag verdediging van ‘dictator’ Trump aan zet
  Impeachmentproces

  Vandaag verdedi­ging van ‘dictator’ Trump aan zet

  In de Amerikaanse Senaat legden de Democraten gisteren voor de derde dag op rij uit waarom zij president Donald Trump af willen zetten. Aanklagers noemden Trump al een ‘bedrieger’ en ‘dictator’. Vanaf vandaag krijgen de Republikeinen drie dagen de kans om hun tegenargumenten toe te lichten. De Amerikaanse nieuwszender ABC News bracht vandaag ook het bestaan van een geluidsopname aan het licht waarin Trump oproept tot het terugroepen van Marie Yovanovitch, de voormalige VS-ambassadeur in Oekraïne.
 1. Ook coronavirus in Australië, drie gevallen in Frankrijk
  Dodental gestegen naar 41

  Ook coronavi­rus in Australië, drie gevallen in Frankrijk

  In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent. Ook in Australië is inmiddels één besmetting vastgesteld, in Maleisië zijn drie gevallen geconstateerd.