Man steekt twee vrouwen dood in Marseille, IS eist aanslag op

UpdateMilitairen hebben vanmiddag bij het hoofdstation in Marseille een man doodgeschoten die mensen aanviel met een mes. Twee vrouwen kwamen om het leven. Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Persdienst Amak, de spreekbuis van IS, meldde dat de dader 'een IS-soldaat' was.

Het incident vond plaats omstreeks 13.45 uur op het voorplein bij station St. Charles, het hoofdstation van de Zuid-Franse stad. ,,Twee mensen zijn overleden als gevolg van messteken", zo verklaarde hoofd van de politie in de regio Rhone-Alpes Olivier-Pierre de Mazières tegenover persbureau AFP. Volgens ooggetuigen riep de aanvaller 'Allah is groot' toen hij op voorbijgangers instak. 

Twee vrouwen

De slachtoffers zijn volgens bronnen rond het onderzoek twee vrouwen. Eentje zou de keel zijn doorgesneden, de andere in de borst zijn gestoken. De twee vrouwen waren volgens bronnen binnen de politie zeventien en twintig jaar oud.

Militairen die het station bewaken in het kader van Operatie Sentinel, het anti-terreur programma sinds de islamitische aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in 2015, openden meteen het vuur op de aanvaller. Burgemeester Jean-Claude Gaudin zei dat het er op lijkt dat de man verschillende identiteiten gebruikte. Een bron bij de politie voegde daaraan toe dat een analyse van de vingerafdrukken meerdere aliassen op had geleverd.

Onder controle

De politie riep inwoners en bezoekers via Twitter op om het gebied rond het station te mijden vanwege een veiligheidsoperatie maar liet omstreeks 15 uur weten dat de situatie onder controle is. 'Dader uitgeschakeld en gedood'. Het treinverkeer ondervond enige tijd hinder van het incident. 

Macron

De Franse president Emmanuel Macron laat weten 'diep verontwaardigd' te zijn over wat hij noemt 'deze barbaarse daad'. Hij deelt naar eigen zeggen de pijn van de nabestaanden en dierbaren van de slachtoffers. 'Ik groet de militairen van Operatie Sentinel en de politieagenten die het hoofd koel hielden en efficiënt reageerden', laat het staatshoofd weten op Twitter. 

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb maakte via Twitter bekend 'onmiddellijk' te zullen afreizen naar Marseille. Hij vond het nog te vroeg om te bevestigen dat het om een terroristische daad ging. De dader zou een bekende van de politie zijn.  

Volledig scherm
Een technisch rechercheur tijdens het sporenonderzoek naast het lichaam van de aanvaller, bedekt met een wit laken. © AP
Volledig scherm
Station St. Charles. © AFP