Volledig scherm
IVF © ThinkStock

Man wil niet dat ex (42) hun ingevroren embryo's alsnog gebruikt

Op haar 42ste is de Amerikaanse Ilissa Watnik eindelijk klaar om moeder te worden. Maar haar ex wil ondanks eerder gemaakte afspraken niet dat ze de bevruchte eitjes gebruikt die ze samen hebben laten invriezen en stapte naar de rechter. 

Ilissa Watnik en Kevin Heldt, nu 42 en 46, hadden van 2014 tot 2016 een relatie waarbij het paar samenwoonde in het appartement van Ilissa in Manhattan, New York. In 2015, Ilissa was toen 39, besloot het koppel bevruchte eitjes te laten invriezen.

,,In het vroege en gelukkige stadium van onze relatie wilden we allebei heel graag kinderen”, zegt Watnik tegen de New York Post. ,,We gingen naar een vruchtbaarheidskliniek in New York waar we een IVF-behandeling kregen. Hij was er zich net als ik volledig van bewust dat de procedure bedoeld was om zwanger te worden en kinderen te krijgen.” 

De twee tekenden ook een verklaring voor de kliniek wat er met de bevruchte eitjes zou moeten gebeuren wanneer ze uit elkaar zouden gaan: Watnik zou de embryo’s krijgen.

De eerste poging om een embryo terug te plaatsen mislukte en Watnik, inmiddels veertig, begon te vrezen dat ze nog maar twee kansen had om zwanger te worden van de laatste vier embryo’s. De druk verslechterde de relatie, ook omdat Heldt ineens niet meer zo zeker was of hij wel kinderen wilde. Om hun relatie te redden, stelde Watnik een tweede poging uit omdat ze vreesde dat ze door alle stress waarschijnlijk toch niet zwanger zou worden.

Volledig scherm
,,Als Kevin dit lang genoeg kan rekken, dan is het te laat voor mij", zegt de vrouw. © ThinkStock

Blokkeren

In 2016 beëindigden de twee hun relatie. Heldt is inmiddels voor de derde keer getrouwd, terwijl Watnik eind vorig jaar besliste in haar eentje moeder te willen worden. Daarvoor wilde ze de laatste vier embryo’s gebruiken, die volgens de papieren na de breuk aan haar waren toegewezen. Maar toen Heldt lucht kreeg van de plannen, probeerde hij het proces te blokkeren.

Hij werkte niet mee met de vruchtbaarheidskliniek, die tevergeefs bij hem bevestiging probeerde te krijgen van de afspraken en zei dat hij zijn toestemming voor het gebruik van de bevruchte eitjes introk. Toen de kliniek hem liet weten dat dit niet ging en dat Watnik recht had op de eitjes, spande hij een rechtszaak aan.

Spermabank

,,Zijn argument is dat kinderen hem financieel te veel zouden kosten, maar ik heb in onze relatie nooit op zijn zak geteerd: ik heb een carrière en mijn eigen geld”, zegt de vrouw. Ze denkt dat Heldt met de rechtszaak tijd probeert te winnen zodat het straks te laat is om nog zwanger te raken.

Als ze zich nu nog tot een spermabank zou moeten wenden, zou ze haar eigen inmiddels 43-jarige eitjes moeten gebruiken, in plaats van de embryo’s die ze op jongere leeftijd liet maken, zegt de vrouw. ,,Dat zou mijn kans op een zwangerschap verkleinen”, zegt ze. ,,Als Kevin dit lang genoeg kan rekken, dan is het te laat voor mij.''