Volledig scherm
PREMIUM
© AD / Carla van der Wal

Marcel volgde z'n hart, nu is hij de burgemeester van een Deens eiland

Ze vonden het in iets kleins of iets groots. Ze vonden het dichtbij of ver weg. Ze vonden het opeens of na lang wachten. In deze zomerserie vertellen mensen hoe zij hun geluk vonden of hervonden. Vandaag: Marcel Meijer. De liefde lokte hem naar Denemarken. Nu is hij de niet-Deense burgemeester van het oer-Deense idyllische eiland Samsø, waar bewoners hun eigen energie opwekken.

Volledig scherm
© AD / Carla van der Wal

Toen Marcel Meijer 26 jaar geleden nog maar net in Denemarken was, zag hij op zijn werk elke dag tientallen varkensbillen voor zijn ogen verschijnen. Dan sneed hij in de slachterij met zijn mes wéér zeven spiertjes los, tot de varkenspoot die hij vasthad loskwam van het biggenlijf. Zo ging het dag na dag, jaar na jaar.

Nu is hij de Nederlandse burgemeester van een Deens eiland waar iedereen elkaar kent, deuren niet op slot hoeven, de enige agent geen boetes uitdeelt, dat bekendstaat om zijn aardappels en o ja, het feit dat de bewoners zelf in hun stroom voorzien. Vooral dat laatste maakt deze Deense idylle uniek én compleet. Vanuit heel de wereld komen ze kijken hoe Samsø het flikt.

  1. Stewardess van iconische foto aanslag Zaventem dreigt baan te verliezen

    Stewardess van iconische foto aanslag Zaventem dreigt baan te verliezen

    De kleren aan flarden gescheurd, helemaal onder het stof, zwaargewond en duidelijk in shock. Eén foto maakte van Nidhi Chaphekar het symbool voor de terreur van 22 maart 2016. De Indiase stewardess moest na de aanslag op de luchthaven van Zaventem 23 operaties ondergaan en lang revalideren. Nu dreigt ze haar baan bij Jet Airways te verliezen door het dreigende faillissement van de Indische luchtvaartmaatschappij. Toch blijft ze optimistisch.