Aanhangers van Front National zondagavond in Henin-Beaumont.
Volledig scherm
Aanhangers van Front National zondagavond in Henin-Beaumont. © Getty Images

Marine Le Pen haalt hoogste aantal stemmen ooit voor Front National

De extreemrechtse presidentskandidate Marine Le Pen heeft zondag haar partij Front National aan een historisch aantal stemmen geholpen. Met 89 procent van de stemmen geteld kreeg Le Pen 7,4 miljoen stemmen, wat nu al ruim boven het vorige record van de partij ligt. Bij de regionale verkiezingen van 2015 kreeg de partij in totaal 6,8 miljoen stemmen.

Nadat in de nacht van zondag op maandag alle 47 miljoen stemmen geteld zijn, meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken dat centrumkandidaat Emmanuel Macron op de eerste plaats eindigt met 23,75 procent van de stemmen, de nationalistische Marine Le Pen haalt 21,53 procent. Op de derde plaats is nauwelijks verschil tussen de conservatief Francois Fillon die op 19.91 procent van de stemmen komt, en Jean Luc Mélenchon op 19,64 procent.

Op 7 mei nemen de twee kandidaten met de meeste stemmen het tegen elkaar op in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Dan beslissen de Fransen dus of Macron of Le Pen president wordt. Macron is favoriet, volgens opiniepeilingen.

Vader Le Pen

In 2002, toen Jean-Marie Le Pen de tweede ronde haalde van de presidentsverkiezingen, kreeg hij in de eerste ronde 4,8 miljoen stemmen, en in de tweede ronde 5,5 miljoen. De rechtse kandidaat Jacques Chirac won toen met 82 procent van Le Pen in de tweede ronde.

Vader Le Pen zei zondagavond tijdens een interview met BFMTV dat hij destijds 'als kandidaat veel meer verdeeldheid zaaide' dan zijn dochter, en dat de resultaten van 2002 dus niet te vergelijken zijn met die van zondag. ,,Ik denk dat de Fransen uitkijken naar de mogelijkheid om haar president te maken, in plaats van een mysterieuze kandidaat te verkiezen, een vroegere socialistische minister die dat op een handige manier heeft verstopt, en gemaskerd en met een glimlach vooruit gaat."

  1. ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’

    Het aantal nieuwe slachtoffers in Italië is iets gestegen, maar voor de derde achtereenvolgende dag gaan er meer mensen het ziekenhuis uit dan erin gaan. Ook al is het moeilijk blij te zijn met ruim 600 doden, het is een hele verbetering in vergelijking met tien dagen geleden. Het eindeloze binnen zitten heeft toch effect. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.