Volledig scherm
Marine Le Pen © EPA

Marine Le Pen is ineens voor de euro

Jarenlang was ze overtuigd en kraakhelder: de euro is een gedrocht en de Europese Unie een ambtelijk geld verslindend monster. Frankrijk moest van de euro af en weg uit de Europese Unie.

Maar nu heeft Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National haar standpunt 180 graden gedraaid. ,,Het leven van de Fransen is op veel punten te verbeteren zonder de euro of Europa te verlaten’’, zegt ze in een interview met het rechtse weekblad Valeurs Actuelles. Het onderwijs, de veiligheid, belastingen en zelfs het invoeren van grenscontroles: Le Pen wil het allemaal aanpakken zonder dat het tot een breuk met Brussel komt.

De koerswijziging is opmerkelijk. Bij de Franse presidentsverkiezingen, in het voorjaar, hamerde Le Pen de hele campagne op een terugkeer van de Franse Franc. Ze was voorstander van een ‘Frexit’ – Frankrijk dat uit de EU stapt - en zei daarover een referendum te willen organiseren.

Twijfels

Maar Marine Le Pen verloor de verkiezingen van Emmanuel Macron. Uit peilingen bleek dat haar anti-EU standpunt niet populair was: niet onder de kiezers en ook in haar eigen partij waren er veel twijfels.

,,We hebben de boodschap van de Fransen begrepen’’, zegt Le Pen nu in Valeurs Actuelles. Vorige maand stapte de nummer twee van het Front National, Florian Philippot, al uit de partij na een ruzie met Marine Le Pen. Philippot werd gezien als de ‘architect’ van de anti-eurokoers en lag daardoor onder vuur in de partij.