Volledig scherm
Een vrouw met zichtbaar pijn in haar buik wordt aan boord genomen op de Zr. Ms. Van Amstel © Defensie

Marine redt opnieuw 248 vluchtelingen uit zee

Voor de tweede keer in 24 uur heeft de Nederlandse marine vluchtelingen gered die op een stuurloze boot op de Middellandse zee dreigden te verdrinken. Het gaat nu om zo'n 248 mannen, vrouwen en kinderen.

Volledig scherm

Sommige vluchtelingen zijn er zichtbaar slecht aan toe. Op één van de foto's die defensie toonde, was een kindje te zien met een zeer ontstoken oog. Een vrouw komt aan boord met zichtbaar pijn in haar buik.

Dinsdag haalde de marine ook al 193 vluchtelingen van een gammel en stuurloos bootje tussen Egypte en Sicilië. Net toen ze deze groep aan boord hadden genomen, kwam er opnieuw een melding van een schip in nood. Het marinefregat de Zr. Ms. Van Amstel lokaliseerde de boot en startte opnieuw een reddingsoperatie met twee kleine marinebootjes. Alle vluchtelingen zijn van veilig van boord gehaald en verblijven nu op het fregat. De marine brengt de in totaal 441 vluchtelingen nu naar Italië.  

Triton
De Van Amstel neemt sinds deze maand deel aan de operatie Triton van het Europese grensagentschap Frontex. De Van Amstel bewaakt de Europese grenzen en brengt de migratiestroom vanuit Noord-Afrika in kaart. Want ondanks het afsnijden van de zogenoemde 'balkanroute', blijven er schepen vergaan in de zee tussen Afrika en Europa. Begin juni werd bekend dat er minstens duizend mensen waren verdronken in de Middellandse zee. In Libië spoelden op 3 juni nog ruim honderd lichamen aan.

Aanvankelijk verbleef de Van Amstel in de Egeïsche zee. Daar was het de bedoeling om boten met vluchtelingen waar te nemen, en dan contact op te nemen met de Griekse en Turkse kustwacht. Die zouden dan migranten aan land brengen. Nu het probleem met boten vol vluchtelingen vanuit Libië zo nijpend is, patrouilleert de Van Amstel voor de Zuid-Italiaanse kust.

Het is voor het eerst sinds de deelname aan Triton dat de marine twee keer kort achter elkaar moest ingrijpen en zoveel vluchtelingen vermoedelijk heeft gered van de verdrinkingsdood.

Volledig scherm
Een groep mannen is zojuist gered van hun gammele bootje op de Middellandse zee.
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement