Volledig scherm
Reddingswerkers zochten massaal naar de zogenaamde Frida Sofia. © EPA

Marinechef zegt sorry voor niet-bestaand slachtoffertje aardbeving

Twee dagen lang was Mexico in de ban van de wanhopige zoektocht naar het meisje Frida Sofia (12) dat sinds de krachtige aardbeving onder het puin in haar school zou liggen.  Vannacht maakte een Mexicaanse marinechef bekend dat het meisje helemaal niet bestaat. De inwoners van Mexico zijn furieus. De marinechef bood vanmiddag Nederlandse tijd zijn excuses aan.

Ze gaf hoop tussen al het tragische nieuws over de aardbeving die honderden het leven kostte. Reddingswerkers zouden met Sofia gepraat hebben, zei een defensiemedewerker gisteren op de Mexicaanse televisie. Ze zouden zelfs haar hand door het puin hebben zien steken. Met een tuinslang kreeg ze water, terwijl werd geprobeerd haar te bevrijden. Een minister riep de ouders van het meisje op zich te melden.

Excuses

Uren na deze berichten kwam een chef van de marine met een officiële verklaring. ,,Wij kunnen met zekerheid bevestigen dat deze leerling niet bestaat. De enige die nog vermist wordt, is een medewerker van de school. Mijn excuses aan alle Mexicanen voor de verwarring."

Quote

Wij kunnen met zekerheid bevestigen dat deze leerling niet bestaat.

Mexicaanse marinechef

Televisiezenders zonden gisteren de hele dag live uit hoe reddingswerkers bij de school zochten naar overlevenden. De zoektocht naar Frida werd door internationale media opgepikt. CNN, BBC en veel andere media berichtten gisteren over de zoektocht naar het meisje. Op een gegeven moment werden er vraagtekens bij de zoektocht naar Frida Sofia gezet. Vooral het feit dat de ouders van het meisje zich nooit hadden gemeld, zorgde voor twijfel. Uren later meldden de zenders dat het meisje nooit heeft bestaan. 

Nepnieuws

Hoe kon het dan dat dit 'nepnieuws' zich zo snel verspreidde? Dat vragen woedende Mexicanen zich nu af.  Ze voelen zich bedrogen door de media en officiële bronnen van defensie. 

Het verhaal deed de Mexicanen herinneren aan de grote aardbeving van 1985, toen deden er lang verhalen de ronde over de 9-jarige Monchito die uit het puin zou zijn gered. Hij bleek uiteindelijk een verzinsel. 

,,Het vertrouwen in de overheid is in Mexico extreem laag, dus dit is enorm frustrerend", zei Rodolfo Soriano-Nuñez tegenover The Guardian. Ook journalisten uitten hun frustraties op sociale media.  Op Twitter noemde verslaggever Carlos Loret de Mola het nieuws 'schandalig'. 

  1. Juffrouw aan Joodse scholieren: 'Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

    Juffrouw aan Joodse scholieren: 'Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

    Een lerares van een Britse basisschool is deze week in opspraak geraakt nadat ze in de klas een grensoverschrijdende en zwaar antisemitische opmerking had gemaakt. De juf waarschuwde haar scholieren ‘dat ze hen naar de gaskamer zou sturen’ als ze hun huiswerk niet zouden maken. Daarmee verwees de juffrouw naar de gruwelijke taferelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz hebben afgespeeld.