Mark Rutte: Asielstroom uit Turkije moet richting nul
De stroom vluchtelingen die de oversteek wagen van Turkije naar Griekenland moet richting de nul. Pas dan wil de EU geld overmaken voor de opvang van Syrische vluchtelingen in Turkije. Premier Mark Rutte zei dat dinsdag in de Tweede Kamer, waar hij werd bevraagd over de EU-Turkijetop van afgelopen zondag.
Delen per e-mail
Ik moet nog zien of u en ik dat gaan meemaken, als het al zover komt
De EU is bereid in totaal 3 miljard euro te betalen voor de opvang van vluchtelingen in Turkije. Maar dat begint pas als de Turken er in slagen de vluchtelingenstroom naar Europa echt in te dammen.
Dat is volgens Rutte te controleren doordat elke dag is te zien hoeveel mensen vanuit Turkije op Griekse eilanden als Lesbos aankomen. Als dat stopt, gaat het geld in stapjes naar opvangprojecten. Het gaat in geen geval naar de Turkse regering.
Rutte zei dat aan de criteria voor onderhandelingen over toetreding van Turkije tot de EU niet wordt getornd. Hij schat in dat het nog heel lang gaat duren voordat dat proces klaar is. ,,Ik moet nog zien of u en ik dat gaan meemaken, als het al zover komt.''
Logisch
Rutte zei eerder het logisch te vinden dat Turkije wordt geholpen als het land maatregelen neemt om de vluchtelingenstroom naar Europa in te dammen. ,,Investeren in Turkije is ook in ons eigen belang", aldus de premier.
Opvang in de regio kost geld, zei Rutte. ,,Wel is dat altijd minder dan dat opvang in Nederland kost. In financiële zin is dat aantrekkelijk, en we zijn dus bereid daar extra geld voor uit te trekken."
Voorafgaand aan de EU-Turkijetop was er veel kritiek op de EU-lidstaten die ondanks beloftes van geld en steun voor onder meer voedselprogramma's nog niet of nauwelijks over de brug zijn gekomen. De landen gaven tijdens de top aan hun beloftes na te komen.
Ruim 800.000 migranten via zee naar Europa
Meer dan 800.000 vluchtelingen zijn tot nu toe dit jaar via de zee naar Europa gekomen. Dat is ongeveer vier keer zoveel als in 2014, aldus de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dinsdag.
In november telde de vluchtelingenorganisatie van de VN UNHCR ongeveer 140.000 ontheemden die vaak in wankele bootjes via de Middellandse Zee naar Europa reisden. Dat was een stuk minder dan de 220.000 in oktober. Volgens de UNHCR was de daling ingegeven door de weersomstandigheden en maatregelen tegen mensensmokkel door de Turkse autoriteiten.
Ondertussen stijgt het aantal kinderen onder de vluchtelingen sterk. Volgens de VN-kinderorganisatie Unicef was een op de drie ontheemden die zich in oktober op de grens tussen Griekenland en Macedonië liet registreren minderjarig. In juni was dat nog maar een op de tien. Er reizen ook steeds meer kinderen zonder begeleiding.
Van de ongeveer 3600 ontheemden die tijdens hun vlucht op de Middellandse Zee omkwamen, was een derde jonger dan achttien jaar, aldus Unicef en IOM. Vijf procent was nog geen twee jaar oud.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Marokkanen zien kans om als Syriër Europa te bereiken
Honderden, vermoedelijk zelfs enkele duizenden Marokkanen uit het noorden van het land zijn de afgelopen maanden op het vliegtuig naar Turkije gestapt om van daaruit over te steken naar Griekenland. Hun doel: Duitsland, maar ook Nederland en België. -
Geen geld voor Turkije als vluchtelingenstroom niet afneemt
Europa heeft een eerste belangrijke stap gezet om een eind te maken aan de asielcrisis. In ruil voor harde euro's en nauwere banden met Europa, gaat Ankara de belangrijkste toevoerweg van vluchtelingen afsnijden. Het gaat om de route via Turkije en Griekenland. Voor Nederland gaat het allemaal wel erg hard. -
VIDEO
Apple onthult flinterdunne iMac in zeven verschillende kleuren
Apple heeft tijdens een presentatie zijn iMac-computer compleet in het nieuw gestoken. De vernieuwde variant is flinterdun en verkrijgbaar in zeven verschillende kleuren. -
VIDEO
Hevige natuurbrand op de Tafelberg, universiteit van Kaapstad deels afgebrand
Op de flanken van de Tafelberg in Zuid-Afrika woedt een hevige natuurbrand. Het vuur begon vanochtend bij het monument van Cecil Rhodes en heeft inmiddels de naastgelegen universiteit van Kaapstad bereikt. Een deel daarvan is in de as gelegd, waaronder een bibliotheek met zeldzame boeken. De brandweer heeft het vuur nog niet onder controle. -
EU waarschuwt voor het einde van de open grenzen
Het vrije reizen door praktisch heel Europa, één van de grootste verworvenheden van 60 jaar Europese samenwerking, is in direct gevaar. Dat zegt Europees president Donald Tusk. De open binnengrenzen dreigen volgens hem te bezwijken onder de aanhoudende migratiedruk.
-
PREMIUM
Bierdrinkers worden vaker gestoken door muggen, en andere weetjes over beestjes
Het tekenseizoen is begonnen, dus controleer je lichaam goed. Maar er liggen meer beestjes op de loer om je te steken en te bijten. Wie hebben het op jou gemunt? -
Kaart
Zoveel eigen geld moet je inleggen voor de aankoop van een huis
Starters moeten steeds dieper in de buidel tasten voor de aankoop van een huis. Alleenstaanden hebben gemiddeld bijna 30.000 euro eigen geld nodig. Dat is in honderd gemeenten niet genoeg om een appartement van 60 vierkante meter te kopen. -
'Nog drie miljoen extra vluchtelingen voor eind 2016'
Naar verwachting zullen nog drie miljoen mensen voor het eind van volgend jaar naar Europa vluchten. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Europese Unie dat donderdag is vrijgegeven. Dit jaar zijn al 700.000 mensen naar Europa gevlucht voor asiel of werk.