Volledig scherm
Premier Mark Rutte tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. © anp

Mark Rutte: Asielstroom uit Turkije moet richting nul

De stroom vluchtelingen die de oversteek wagen van Turkije naar Griekenland moet richting de nul. Pas dan wil de EU geld overmaken voor de opvang van Syrische vluchtelingen in Turkije. Premier Mark Rutte zei dat dinsdag in de Tweede Kamer, waar hij werd bevraagd over de EU-Turkijetop van afgelopen zondag.

Volledig scherm
Meer dan 800.000 vluchtelingen zijn tot nu toe dit jaar via de zee naar Europa gekomen. © anp
Quote

Ik moet nog zien of u en ik dat gaan meemaken, als het al zover komt

Mark Rutte, premier

De EU is bereid in totaal 3 miljard euro te betalen voor de opvang van vluchtelingen in Turkije. Maar dat begint pas als de Turken er in slagen de vluchtelingenstroom naar Europa echt in te dammen.

Dat is volgens Rutte te controleren doordat elke dag is te zien hoeveel mensen vanuit Turkije op Griekse eilanden als Lesbos aankomen. Als dat stopt, gaat het geld in stapjes naar opvangprojecten. Het gaat in geen geval naar de Turkse regering.

Rutte zei dat aan de criteria voor onderhandelingen over toetreding van Turkije tot de EU niet wordt getornd. Hij schat in dat het nog heel lang gaat duren voordat dat proces klaar is. ,,Ik moet nog zien of u en ik dat gaan meemaken, als het al zover komt.''

Logisch
Rutte zei eerder het logisch te vinden dat Turkije wordt geholpen als het land maatregelen neemt om de vluchtelingenstroom naar Europa in te dammen. ,,Investeren in Turkije is ook in ons eigen belang", aldus de premier.

Opvang in de regio kost geld, zei Rutte. ,,Wel is dat altijd minder dan dat opvang in Nederland kost. In financiële zin is dat aantrekkelijk, en we zijn dus bereid daar extra geld voor uit te trekken."

Voorafgaand aan de EU-Turkijetop was er veel kritiek op de EU-lidstaten die ondanks beloftes van geld en steun voor onder meer voedselprogramma's nog niet of nauwelijks over de brug zijn gekomen. De landen gaven tijdens de top aan hun beloftes na te komen.

Volledig scherm
© photo_news
Volledig scherm
© Photo News

Ruim 800.000 migranten via zee naar Europa
Meer dan 800.000 vluchtelingen zijn tot nu toe dit jaar via de zee naar Europa gekomen. Dat is ongeveer vier keer zoveel als in 2014, aldus de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dinsdag.

In november telde de vluchtelingenorganisatie van de VN UNHCR ongeveer 140.000 ontheemden die vaak in wankele bootjes via de Middellandse Zee naar Europa reisden. Dat was een stuk minder dan de 220.000 in oktober. Volgens de UNHCR was de daling ingegeven door de weersomstandigheden en maatregelen tegen mensensmokkel door de Turkse autoriteiten.

Ondertussen stijgt het aantal kinderen onder de vluchtelingen sterk. Volgens de VN-kinderorganisatie Unicef was een op de drie ontheemden die zich in oktober op de grens tussen Griekenland en Macedonië liet registreren minderjarig. In juni was dat nog maar een op de tien. Er reizen ook steeds meer kinderen zonder begeleiding.

Van de ongeveer 3600 ontheemden die tijdens hun vlucht op de Middellandse Zee omkwamen, was een derde jonger dan achttien jaar, aldus Unicef en IOM. Vijf procent was nog geen twee jaar oud.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement