Volledig scherm
De vermoorde toeristen Louisa Vesterager Jespersen (links) en Maren Ueland. © Facebook/rv

Marokkaanse aanklager eist doodstraf voor onthoofding Scandinavische toeristen

De openbaar aanklager in Marokko heeft gisteren de doodstraf geëist tegen de drie verdachten van onthoofding van twee Scandinavische vrouwen. De mannen gaven de moord op de vrouwen toe. Met de moord probeerden ze naar eigen zeggen ‘indruk te maken’ op terreurbeweging IS. 

Een vierde man, eveneens verdachte in de zaak krijgt als het aan de aanklager ligt een levenslange celstraf. Een twintigtal andere verdachten hoorden een straf tussen de tien en dertig jaar tegen zich eisen. De mannen waren niet direct betrokken bij de moord, maar hadden naar verluidt banden met de moordenaars. Volgens de autoriteiten waren alle mannen lid van een terreurorganisatie. Wanneer de rechter uitspraak doet, is niet duidelijk.

De Deense studente Louisa Vesterager Jespersen (24) en de Noorse Maren Ueland (28) werden in december om het leven gebracht in het Atlasgebergte. Ze werden onthoofd in hun tent. In een eerdere rechtszitting bekenden de verdachten dat ze beide slachtoffers hadden onthoofd, de derde verdachte had het voorval gefilmd. ,,Ik heb er een onthoofd, dat spijt me’’, aldus Younes O. die zich voor de jihad de naam ‘Abou Moussab’ had aangemeten. ,,Ik heb er een gedood, Youness O. de andere en Rachid filmden’’, zei Abdessamad E. tegen de rechter. Hijzelf deelde de gruwelijke video met andere IS-sympathisanten.

Hoewel de mannen meenden indruk te willen maken op IS, heeft de terreurgroep hun daden nooit opgeëist. Opvallend, omdat IS normaal gesproken graag inspringt op claims van radicale mannen die uit naam van de terreurgroep aanslagen pleegt. 

De moorden zorgden voor grote verontwaardiging in Marokko, waar op straat werd geroepen om de doodstraf tegen de daders. 

  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’