Volledig scherm
De vermoorde toeristen Louisa Vesterager Jespersen (links) en Maren Ueland. © Facebook/rv

Marokkaanse aanklager eist doodstraf voor onthoofding Scandinavische toeristen

De openbaar aanklager in Marokko heeft gisteren de doodstraf geëist tegen de drie verdachten van onthoofding van twee Scandinavische vrouwen. De mannen gaven de moord op de vrouwen toe. Met de moord probeerden ze naar eigen zeggen ‘indruk te maken’ op terreurbeweging IS. 

Een vierde man, eveneens verdachte in de zaak krijgt als het aan de aanklager ligt een levenslange celstraf. Een twintigtal andere verdachten hoorden een straf tussen de tien en dertig jaar tegen zich eisen. De mannen waren niet direct betrokken bij de moord, maar hadden naar verluidt banden met de moordenaars. Volgens de autoriteiten waren alle mannen lid van een terreurorganisatie. Wanneer de rechter uitspraak doet, is niet duidelijk.

De Deense studente Louisa Vesterager Jespersen (24) en de Noorse Maren Ueland (28) werden in december om het leven gebracht in het Atlasgebergte. Ze werden onthoofd in hun tent. In een eerdere rechtszitting bekenden de verdachten dat ze beide slachtoffers hadden onthoofd, de derde verdachte had het voorval gefilmd. ,,Ik heb er een onthoofd, dat spijt me’’, aldus Younes O. die zich voor de jihad de naam ‘Abou Moussab’ had aangemeten. ,,Ik heb er een gedood, Youness O. de andere en Rachid filmden’’, zei Abdessamad E. tegen de rechter. Hijzelf deelde de gruwelijke video met andere IS-sympathisanten.

Hoewel de mannen meenden indruk te willen maken op IS, heeft de terreurgroep hun daden nooit opgeëist. Opvallend, omdat IS normaal gesproken graag inspringt op claims van radicale mannen die uit naam van de terreurgroep aanslagen pleegt. 

De moorden zorgden voor grote verontwaardiging in Marokko, waar op straat werd geroepen om de doodstraf tegen de daders. 

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’