Massa's Tsjechen de straat op om te demonstreren tegen premier: ‘dit is onacceptabel’

videoDe protesten in Tsjechië tegen premier Andrej Babis worden heviger en heviger. In de grootste demonstratie sinds de omwenteling in 1989 kwamen vandaag naar schatting meer dan 200.000 mensen naar Praag. Ze eisen het ontslag van de leider wegens belangenconflicten en een onderzoek naar corruptie met EU-subsidies.

Babis wordt ervan beschuldigd jarenlang onrechtmatig te hebben geprofiteerd van de Europese subsidies. De multimiljardair en oprichter van de populistische ANO-partij verwerpt zelf alle aantijgingen en weigert op te stappen. ,,We vragen het ontslag van Andrej Babi”, zei Mikulas Minar, een student die zijn studie staakte om de recente protesten te helpen organiseren. ,,Het is een zaak van de lange adem”, zei een andere organisator, Benjamin Roll, tegen de mensenmassa's die op de been waren. ,,Maar de huidige situatie is onacceptabel.” De demonstranten scandeerden ‘vertrek, vertrek’ terwijl ze Tsjechische en Europese vlaggen wapperden.

Eerder trokken ook al meer dan honderdduizend Tsjechen de straat op om te demonstreren. 

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
Een man zwaait met de Tsjechische vlag in wat ‘de grootste demonstratie sinds de omwenteling’ (1989) wordt genoemd. © AFP