Massaal protest in Istanboel tegen Turkse regering

videoHonderdduizenden mensen zijn vanmiddag in de Turkse stad Istanboel de straat opgegaan. Zij protesteren tegen het harde optreden van de overheid sinds de mislukte staatsgreep van vorig jaar.

De massabetoging is het hoogtepunt van een 25-daagse mars van de hoofdstad Ankara naar Istanboel, georganiseerd door de CHP, de grootste oppositiepartij van Turkije. In de stad zijn zeker 15.000 politieagenten op de been.

De mars begon op 15 juni en was bedoeld als protest tegen de islamitisch-conservatieve regering. Gaandeweg sloten duizenden mensen zich aan bij de mars.

Gerechtigheid

Op de slotmanifestatie in de wijk Maltepe verzamelden de betogers om naar een toespraak te luisteren van partijvoorzitter Kemal Kilicdaroglu van de CHP. Ze zwaaiden met Turkse vlaggen en spandoeken met de tekst 'gerechtigheid'.

Kilicdaroglu riep half juni op tot de mars om te protesteren tegen de 25-jarige gevangenisstraf die zijn partijlid Enis Berberoglu kreeg voor spionage.

De Turkse president Erdogan bekritiseerde Kilicdaroglu toen hij zijn protest begon en zei dat rechtvaardigheid in het parlement moet worden gezocht en niet op straat. Hij vergeleek de betogers met degenen die achter de mislukte staatsgreep zaten.

Coup

Het is deze week een jaar geleden dat er een coup werd gepleegd in Turkije. Die mislukte. In de dagen volgend op de couppoging werden tienduizenden ambtenaren ontslagen of op non-actief gesteld. Inmiddels staat de teller op 110.000 ontslagen ambtenaren.

Volledig scherm
Demonstratie in Istanboel © EPA
Volledig scherm
Demonstratie in Istanboel © EPA
Volledig scherm
Demonstratie in Istanboel © EPA
Volledig scherm
Aanhangers van de Turkse oppositiepartij CHP demonstreren tijdens het protest in Istanboel. © AFP