Massale arrestaties bij betogingen voor vrijlating Navalny, VN-experts eisen medische evacuatie naar buitenland
VIDEOAanhangers van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny (44) zijn woensdagavond massaal de straat opgegaan in Rusland om te protesteren tegen de benarde situatie van de bekende Kremlin-criticus. Hij zit gevangen in een strafkamp en balanceert volgens artsen op het randje van de dood na twee weken hongerstaking.
De betogingen breidden zich vanuit het oosten, waar het uren later is, geleidelijk over het hele land uit. De politie meldde dat in de hoofdstad Moskou ongeveer 6000 mensen aan het illegale protest meededen. Eerder waren al kleinere betogingen met honderden deelnemers gemeld in steden in het verre oosten, zoals Vladivostok en Irkoetsk. Demonstranten riepen “Vrijheid voor Navalny” en eisten het aftreden van president Poetin.
Met hun acties tartten de betogers de autoriteiten, die in meerdere steden delen van centra afsloten, zoals in Moskou en Jekaterinenburg. Volgens de Russische organisatie OVD-Info, die protesten en arrestaties bijhoudt, zijn inmiddels meer dan 1000 betogers opgepakt in tachtig steden. Eerder woensdag waren in Moskou een woordvoerster en een advocate van Navalny gearresteerd. Bij eerdere protesten werden duizenden personen gearresteerd. Het harde optreden van de autoriteiten leidde tot internationale kritiek.
De aanhang van Navalny kondigde dinsdag massale betogingen aan voor vandaag waarbij de vrijlating van de Kremlin-criticus wordt geëist. In zo’n zeventig plaatsen zou er worden gedemonstreerd op de dag dat president Poetin zijn jaarlijkse toespraak, een soort ‘troonrede’, tot het parlement houdt. De autoriteiten lieten weten dat ze de openbare orde met alle middelen zullen handhaven en dat betogingen zonder voorafgaande toestemming strafbare feiten zijn.
Marteling
Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties riepen Rusland woensdag op om toestemming te geven voor een medische evacuatie van Navalny naar het buitenland. Ze geloven dat zijn leven ‘ernstig in gevaar is'. De Kremlin-criticus zit gevangen in een strafkolonie zo'n 100 kilometer ten oosten van Moskou. Hij noemt het zelf een ‘concentratiekamp’.
Ondanks zijn gezondheidsklachten mag hij zich niet laten onderzoeken door zijn eigen artsen. Uit protest ging de Russische oppositieleider in honger staking. Zijn gezondheid is na ruim twee weken hongerstaking zo verslechterd, dat de kans op acuut nierfalen of een hartstilstand groot is. Als hij niet snel medische hulp krijgt, kan hij ‘elk moment’ overlijden. Dat schreven zijn artsen op sociale media.
Inmiddels is hij van de ziekenboeg van het strafkamp overgebracht naar het gevangenisziekenhuis. Het weigeren van “toegang tot adequate medische zorg” en gevangen houden in een extra beveiligde afdeling onder een zwaar regime, kan volgens de VN-experts neerkomen op marteling, “We dringen er bij de Russische autoriteiten op aan ervoor te zorgen dat Aleksej Navalny toegang krijgt tot zijn eigen doktoren en dat hij voor dringende medische behandeling geëvacueerd wordt naar het buitenland, zoals in augustus 2020", zeiden ze in een verklaring.
Navalny werd toen overgevlogen naar Duitsland na te zijn vergiftigd. Hij belandde in een ziekenhuis in Berlijn en ontwaakte er begin september uit een kunstmatige coma. Daarna werkte de Russische oppositieleider vijf maanden aan zijn herstel. Medio januari vloog hij terug naar Moskou, werd meteen gearresteerd en daarna veroordeeld omdat hij zich niet op gezette tijden had gemeld conform de voorwaarden van een andere veroordeling.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUMschietpartij texas35
Tieners VS radicaliseren makkelijker: ‘Weinig feedback op hun gedrag’
Wederom heeft een tiener op een Amerikaanse school een bloedbad aangericht. Wat bezielt deze jongeren in de VS? Ze zijn van nature niet radicaler dan Nederlandse adolescenten, maar krijgen veel meer de gelegenheid om uit de bocht te vliegen, aldus expert Jelle Jolles. -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Gast (28) vermoord in pas geopend Deens hotel: 'Gezochte Nederlander niet bij ons bekend’
De 24-jarige Nederlander die internationaal gezocht wordt voor een moord in een Deens hotel, staat zeer waarschijnlijk op bewakingscamera’s van dat hotel. De beelden zijn overgedragen aan de Deense politie, zegt een woordvoerder van de keten tegen deze site. Het gloednieuwe hotel in hartje Kopenhagen is pas sinds september vorig jaar open voor publiek. ,,Het is een ontzettend heftig incident en we leven mee met de nabestaanden van het slachtoffer.” -
Toetsenist Andy Fletcher (60) van Britse band Depeche Mode overleden
Andy Fletcher, toetsenist en mede-oprichter van de Britse band Depeche Mode, is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band, bekend van hits als People are People, Just Can’t Get Enough en Enjoy the Silence, op Twitter.
-
met video
Dader kondigde vlak voor bloedbad Texas aan dat hij school overhoop zou schieten
De tiener die dinsdag op een basisschool in Texas negentien kinderen en twee leraren afslachtte, meldde kort voor het bloedbad in onlineberichten dat hij zijn grootmoeder had neergeschoten en een school overhoop zou schieten. Dat maakte gouverneur Gregg Abbott woensdag bekend tijdens een persconferentie. -
4
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUMSCHIETPARTIJ VS42
Zoveelste president vol afschuw over wapengeweld, maar er verandert vast niks
Weer is er een dodelijke schietpartij in de VS en weer spreekt iedereen er zijn afschuw over uit. De kans dat er iets verandert lijkt echter klein. Het wapenbezit verdeelt zowel de samenleving als de politiek.