Massale evacuatie in Duitse stad, WOII-bom succesvol onschadelijk gemaakt

VIDEOZo’n 12.000 inwoners van de Duitse stad Düsseldorf zijn vrijdagavond geëvacueerd vanwege de vondst van een bom uit de Tweede Wereldoorlog, eerder vandaag. De evacuatie was tegen middernacht afgerond. Daarna kon de explosievenopruimingsdienst aan de slag. Om 1.15 was de tien ton zware bom uiteindelijk onschadelijk gemaakt. 

De evacuatie had afgerond moeten zijn om 22 uur maar liep vertraging op doordat een aantal mensen weigerden hun woningen te verlaten. 

Volledig scherm
Hulpdiensten bezig met de evacuatie van een van de twee seniorencomplexen. © Feuerwehr MH

De bom werd vanmorgen ontdekt tijdens bouwwerkzaamheden op het terrein van de voormalige gevangenis in de Ulmenstrasse in de wijk Derendorf, ten noorden van het stadscentrum. In een straal van 500 meter in gevarenzone A moesten 11.650 mensen hun woningen verlaten. Onder hen ook 200 bewoners van twee seniorencomplexen. De brandweer reed met luidsprekers door de straten en vroeg bewoners hun huizen te verlaten. ,,Schakel verwarmings- en kooktoestellen uit, doof open vuur”, luidde het volgens de krant Rheinische Post.

In gevarenzone B, in een straal van 1000 meter van de plek, moesten 19.245 bewoners binnenblijven. Ze kregen het advies om zich na 22.00 uur niet in de buurt van ramen op te houden. Dit in verband met een mogelijke drukgolf en eventueel rondvliegend glas. 

Het openbaar vervoer in de omgeving lag stil of werd omgeleid. In totaal waren meer dan 500 mensen van brandweer, reddingsdiensten, hulporganisaties, stedelijke autoriteiten, politie en Rheinbahn (tram, bus en S-Bahn) op de been. De bom was volgens deskundigen een Engelse tientonner met ontsteking. Stadsbestuur en politie besloten omstreeks het middaguur dat het projectiel nog vandaag onschadelijk gemaakt moet worden.

Vliegverkeer

Volgens de luchthaven van Düsseldorf ondervond het vliegverkeer geen hinder door het onschadelijk maken van de bom. Dat kwam doordat nachtvluchten niet zijn toegestaan. Er werd rekening met hinder gehouden als het onschadelijk maken voor middernacht zou plaatsvinden.  ,,We verwachtten nog een handjevol vliegtuigen die dan niet zouden mogen landen en ook niet over het bewuste gebied zouden mogen vliegen”, verklaarde een woordvoerder tegenover de omroep WDR. De toestellen hadden in dat geval een “ererondje” in de lucht moeten maken totdat de bom onschadelijk was gemaakt.

Dortmund

In Dortmund, zo'n 70 kilometer naar het noordoosten, werden vorige week zaterdag ongeveer 13.000 mensen geëvacueerd omdat het stadsbestuur vermoedde dat er vier bommen uit de Tweede Wereldoorlog lagen. Er werden er uiteindelijk twee gevonden en onschadelijk gemaakt. 

In Duitsland worden vaker niet-ontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Zo werden in 2017 65.000 mensen geëvacueerd in de grootste operatie in zijn soort sinds 1945, toen in Frankfurt een enorme Britse bom van 1,4 ton werd ontdekt.

  1. LIVE | Nederland omgeven door besmettingen, minister sluit ‘drastische maatregelen’ niet uit
    VIDEO

    LIVE | Nederland omgeven door besmettin­gen, minister sluit ‘drastische maatrege­len’ niet uit

    Een Duitser bij wie gisteren het Covid-19-virus werd vastgesteld en waarvan bleek dat hij in Limburg is geweest, was toen nog niet besmettelijk aldus het RIVM. In Duitsland wordt naarstig gezocht naar mensen die met hem en zijn vrouw in contact kwamen. 23 Nederlanders die in quarantaine zitten in een hotel op het Spaanse vakantie-eiland Tenerife blijken niet besmet, maar zitten wel 14 dagen in quarantaine. We houden je op de hoogte in ons liveblog. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen lees je hier terug.