Massale sterfte van olifanten in Botswana, niemand weet hoe het komt
De ongekende sterfte van honderden olifanten in de Okavongo-delta in Botswana blijft een mysterie. Niemand weet waarom de dieren massaal sterven. Op de labresultaten is het nog weken wachten. Intussen blijven de olifanten maar bezwijken. Sinds begin mei zijn er al meer dan 350 karkassen aangetroffen.
Delen per e-mail
Lokale natuurbeschermers alarmeerden de autoriteiten in de eerste dagen van mei, nadat ze over de delta waren gevlogen. ,,Ze zagen in een vlucht van drie uur 169 karkassen liggen”, legt dokter Niall McCann van de Britse natuurbeschermingsorganisatie National Park Rescue uit aan de BBC en The Guardian. ,,Zo veel karkassen, dat was ongelooflijk. Later werden bij verdere onderzoeken nog veel meer karkassen geïdentificeerd. Het totaal staat nu op meer dan 350", aldus de bioloog. Het gaat om olifanten van alle leeftijden en van beide geslachten, blijkt uit lokale rapporten.
,,Dit is een massale sterfte op een schaal die in een heel, heel lange tijd niet gezien is. Nog nooit zijn er zo veel olifanten gestorven in een enkele gebeurtenis die niet in verband wordt gebracht met een extreme droogte.” Natuurbeheerders laten weten dat het werkelijke aantal dode olifanten mogelijk nog hoger is, aangezien het soms moeilijk kan zijn om karkassen te spotten.
Verschillende nog levende olifanten lijken zwak en uitgemergeld. Dat doet vermoeden dat er de komende weken nog meer dieren zullen overlijden.
Stropers?
Of er misschien stropers aan het werk zijn? Begin mei al schoof de overheid van Botswana die verklaring van tafel. Alle overleden olifanten hebben hun slagtanden nog, benadrukten de autoriteiten.
Er zijn nog zaken die in een andere richting dan stropers wijzen. ,,Het zijn enkel de olifanten die sterven, geen andere dieren”, zegt dokter McCann. ,,Als het ging om cyanide - waarmee stropers vaak dieren vergiftigen - zou je ook andere sterfgevallen verwachten.” Dan zouden bijvoorbeeld de aaseters die op de dode dieren afkomen, ook ziekteverschijnselen moeten vertonen. Uit lokale rapporten blijkt wel dat er minder aasgieren rond de karkassen worden gezien dan je normaal zou verwachten. Maar geen enkele gier vertoonde abnormaal gedrag.
Ziekte?
McCann sluit ook een natuurlijke miltvuurvergiftiging uit, waaraan vorig jaar in Botswana 100 olifanten bezweken. Het is voorlopig niet mogelijk om vergiftiging of een ziekte uit te sluiten. De manier waarop de dieren sterven – waarbij veel olifanten vreemd genoeg recht naar voren dood op hun snuit vallen, en waarnemingen van olifanten die in cirkeltjes liepen – kan in de richting wijzen van iets dat hun neurologische systemen aanvalt, oppert McCann.
Water
Zolang de oorzaak onduidelijk blijft, is het ook onmogelijk een ziekte uit te sluiten die ook de mens kan treffen – zeker als de bron in het water of de bodem ligt. Lokale bronnen melden dat 70 procent van de sterftes plaatsvond in de buurt van drinkplaatsen. ,,Ja, dit is een natuurramp”, zegt McCann. ,,En het heeft potentie om ook een volksgezondheidscrisis te worden.” Hij voegt toe dat Covid-19 is geopperd als een mogelijke doodsoorzaak, maar dat dit onwaarschijnlijk wordt geacht.
We hebben samples opgestuurd om te testen en we hopen de resultaten in de komende weken te krijgen.
Onderzoek
Dokter Cyril Taolo, directeur van het departement Wildbeheer en Nationale Parken van Botswana, zegt tegen The Guardian dat van de 350 dode olifanten intussen 280 sterfgevallen formeel zijn bevestigd, en dat men volop bezig is met de andere. ,,We hebben monsters opgestuurd om te testen en we hopen de resultaten in de komende weken te krijgen.”
Waarom dat zo traag gaat? ,,De restricties in het kader van de coronacrisis hebben niet geholpen bij het transport van de stalen. Het schiet nu eindelijk op.”
Populatie
Er leven in totaal 15.000 olifanten in de Okavango-delta, 10 procent van het totaal aantal olifanten in Botswana. Het Afrikaanse land is de thuisbasis van in totaal een derde van de totale populatie olifanten in Afrika. In geen enkel buurland zijn er overigens rapporten van olifantensterftes. De sterfte lijkt zich te beperken tot Botswana zelf.
Natuurbeschermers roepen autoriteiten op om vaart te zetten achter het onderzoek en de karkassen van de olifanten te bewaken, zodat stropers niet alsnog hun slag kunnen slaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verenigde Staten
Trump wil dat Republikeinen zijn naam en beeltenis niet meer gebruiken voor fondsenwerving
Oud-president Donald Trump wil niet meer dat de Republikeinse partij zijn naam en beeltenis gebruikt voor het werven van fondsen en het verkopen van partij-artikelen. -
Nieuw-Zeeland opgeschrikt door serie hevige naschokken
Op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland worden ruim een dag na de zware aardbeving van donderdagavond nog steeds flinke naschokken gevoeld. De zwaarste had een kracht van 6,4, meldt het US Geological Survey. -
video
Dierenrechtenorganisatie toont undercoverbeelden van ‘marteltraining’ toeristenolifantjes
Vastgeketend bewerkt worden met een metalen haak en gedwongen gehoorzamen tijdens tests voor stressvolle situaties. Deze wrede mishandelingen moeten jonge olifanten in Thailand nog steeds ondergaan om ze voor te bereiden op ritjes met toeristen en andere vormen van vermaak. Dat blijkt uit undercoverbeelden van World Animal Protection. -
PREMIUMKoken & eten
Zo eet je met gemak een week - of langer - geen vlees: ‘Hang niet de betweter uit’
Tienduizenden Nederlanders letten deze week op hun vleesinname: zo’n 18.000 van hen hebben zich opgegeven voor de Nationale Week zonder Vlees en velen doen het op eigen houtje. Hoe ga je het best te werk als je - tijdelijk of langer - vegetariër of veganist wil zijn? -
Senaat VS stemt met één stem verschil in met Bidens steunpakket van 1900 miljard dollar
De Amerikaanse Senaat heeft zojuist na een marathonsessie ingestemd met een steunpakket van 1900 miljard dollar, dat president Joe Biden heeft voorgesteld. Het pakket steunmaatregelen dat de Amerikanen uit de coronacrisis moet helpen, werd aangenomen met 50 tegen 49 stemmen. Eén Republikeinse Senator was afwezig door een sterfgeval in de familie.
-
‘Blijdorp-olifant’ Timber voelt zich direct thuis in Emmen en dekt erop los
De Rotterdamse olifant Timber maakt furore in zijn nieuwe thuisbasis Wildlands Adventure Zoo in Emmen. De 22-jarige dikhuid heeft woensdag, precies twee weken na zijn aankomst, het 12-jarige vrouwtje Swe Zin gedekt. ,,En dat is goed nieuws voor Wildlands, omdat dit inhoudt dat de stier en het vrouwtje elkaar interessant vinden’’, zegt woordvoerster Hanneke Wijshake. ,,Of de dekking ook meteen vruchten afwerpt, is pas over twee jaar bekend. Want olifanten zijn tussen de 18 en 24 maanden drachtig.’’ -
Met je baby in één bed, doen of niet?
Moeders die samen met hun baby’s in één bed slapen, in veel culturen is het nog steeds de normaalste zaak van de wereld. Maar ook hier wint, nadat baby’s jarenlang in een wiegje werden gelegd, het zogenaamde ‘co-sleeping’ steeds meer terrein. En dat is niet zo raar: gebroken nachten worden bijvoorbeeld een stuk minder ingrijpend, doordat je niet meer hoeft op te staan voor een nachtvoeding. -
Instagram doet hit-app Clubhouse na: wat zijn de verschillen?
Clubhouse is een grote hit: de app moet het makkelijk maken audiogesprekken met mensen van over de hele wereld te voeren. Dat begon eerst klein, maar de populariteit van de applicatie nam explosief toe toen beroemdheden als Elon Musk en Oprah accounts openden en met duizenden mensen tegelijk gingen chatten.