Volledig scherm
Heather Heyer © Privéfoto

Massale steun voor slachtoffer Charlottesville: 'Dank voor je heldendaad'

Het geld stroomt binnen bij diverse inzamelingsacties voor de nabestaanden van Heather Heyer (32), de vrouw die gisteravond overreden werd door een auto bij protesten in het Amerikaanse Charlottesville. 'Je zult niet vergeten worden.'

Heyer was een van de tegendemonstranten die gisteravond de straat opgingen om hun ongenoegen te uiten over een mars van extreemrechts. De juriste, die al langer streed tegen racisme, werd geraakt door een auto die op de betogers afstormde en overleed niet veel later aan haar verwondingen.

Inmiddels zijn er diverse inzamelingsacties opgestart om geld bijeen te brengen voor de familie van Heather. De teller van een daarvan staat op bijna 40.000 dollar. De moeder van Heather liet aan de initiatiefnemers weten: ,,Ze stierf terwijl ze deed wat juist was. Mijn hart is gebroken, maar ik ben voor altijd trots op haar."

Ook op social media krijgt Heyer veel bijval. Evan Shapiro schrijft op Twitter: ,,Dank voor je heldendaad, Heather. Je zult niet vergeten worden." Op Facebook wordt Heather's achtergrondfoto met de tekst 'als je niet boos bent, let je niet goed op' massaal gedeeld.

Kritiek

Naast Heather raakten nog 19 andere personen gewond. Twee agenten overleden nadat hun helikopter crashte. De situatie in Charlottesville leidde tot veel kritiek op Donald Trump. Vriend en vijand beklagen zich over de lauwe reactie van de president, die in zijn tweets weigerde de verantwoordelijken voor het geweld, volgens vele de extreemrechtse demonstranten, te veroordelen. Hij bracht via Twitter wel zijn medeleven over aan de familie van Heather.

Trump kreeg zelfs van prominente leden uit zijn eigen Republikeinse partij, zoals Marco Rubio en Chris Christie, kritiek over zijn weigering de schuldigen aan te wijzen. Ook vanuit democratische hoek kwam kritiek, onder meer van oud-president Bill Clinton en oud vice-president Joe Biden.

Verdachte

De 20-jarige James Alex Fields uit Ohio is aangehouden als verdachte. Hij zit vast op verdenking van doodslag. Zijn moeder liet weten niet van zijn plannen op de hoogte te zijn geweest. 

De Amerikaanse federale opsporingsdienst FBI begint vandaag, samen met de politie van de staat Virginia, een officieel onderzoek naar de rellen. 
Het onderzoek richt zich ook op het neerstorten van de politiehelikopter. Vooralsnog gaat men uit van een noodlottig ongeval.