Volledig scherm
Anders Breivik heeft een plek op de universiteit van Oslo verworven. © AP

Massamoordenaar Breivik mag studeren vanuit zijn cel

UpdateDe Noorse extremist Anders Behring Breivik heeft vrijdag in principe een plaats verworven om te studeren aan de universiteit van Oslo. Hij blijft weliswaar in eenzame opsluiting in de gevangenis, maar studeren kan.

De moordenaar van 77 overwegend jonge mensen voldoet volgens rector Ole Petter Ottersen aan de toelatingseisen. Maar Ottersen is er niet enthousiast over. ,,Breivik wilde het systeem verwoesten en wij moeten trouw blijven aan het systeem,'' lichtte de rector vrijdag toe.

Weigering zou betekenen dat de veroordeelde niet alleen door de strafrechter maar ook nog eens door de universiteit wordt gestraft. Dat mag niet, volgens Ottersen en de Noorse wet geeft gevangenen gelijke rechten bij toelating tot onderwijs. Breivik mag in de gevangenis echter geen internet gebruiken.

Politicologie
Breivik gaat volgens mediaberichten politicologie studeren. Hij werd daar eerder voor afgewezen, maar nadat hij een aantal cursussen had gedaan, blijkt hij nu aan de eisen te voldoen. Breivik (36) liet 22 juli 2011 een bom afgaan in het regeringscentrum van Oslo en ging vervolgens naar een sociaaldemocratisch zomerkamp waar hij begon te schieten en 69 mensen vermoordde.