Massamoordenaar Charles Manson na ruim 45 jaar gevangenisstraf overleden

VIDEOCharles Manson, de Amerikaanse sekteleider die zijn volgelingen in de jaren 60 aanzette tot gruwelijke moorden in Californië, is gisteren overleden. Hij werd 83 jaar. De zus van actrice Sharon Tate, een van de slachtoffers van Manson, meldde het overlijden als eerste. Zij was door de gevangenis op de hoogte gesteld.

Volledig scherm
Charles Manson tijdens zijn proces. © AP

De charismatische Manson, van wie het met een swastika getatoeëerde gezicht veelvuldig opduikt binnen de Amerikaanse hippie- en popcultuur, was aanvankelijk een randcrimineel die sinds zijn jeugd regelmatig in de gevangenis verbleef. In de jaren 60 verzamelde hij een schare overwegend jonge vrouwelijke volgelingen die bekendstond als de Manson Family.

De sekteleider, wiens naam sindsdien symbool staat voor onuitsprekelijk kwaad en waanzin, droeg in augustus 1969 een aantal van zijn volgers op de bewoners en gasten van een huis in de Hollywood Hills om te brengen. De bloederige moorden die hem, naast overmatig drugsgebruik, zouden zijn ingegeven door het Beatlesnummer Helter Skelter, schokten de wereld en bezorgden Manson zijn twijfelachtige faam.

Sharon Tate

Vijf mensen kwamen bij de moordaanslag om het leven, onder wie actrice Sharon Tate, de hoogzwangere vrouw van regisseur Roman Polanski. Het was Sharons zus, Debra Tate, die het nieuws van Mansons dood naar buiten bracht. Volgens justitie was de moordpartij onderdeel van een plan van Manson om een rassenoorlog te ontketenen.

Naast Tate werden ook 
Abigail Folger, erfgename van een koffie-imperium, celebritykapper Jay Sebring, de Poolse regisseur Voityck Frykowski en huisvriend Steven Parten omgebracht. De nacht na de moorden werden vermogend winkelier Leno LaBianca en zijn vrouw Rosemary in hun huis aan de andere kant van Los Angeles doodgestoken. De daders schreven in bloed de woorden ‘varkens’ en ‘Helter Skelter’ op de muren.

Onschuldig

Volledig scherm
Manson werd 83 jaar. © AP

Charles Manson werd uiteindelijk opgepakt in verband met de moorden, toen drie maanden later een van zijn volgers voor een ander vergrijp de gevangenis indraaide. Hij vertelde een celgenoot over het bloedbad, wat tot Mansons aanhouding leidde. Het proces tegen Manson en drie van zijn volgers, Susan Atkins, Patricia Krenwinkel en Leslie Van Houten, duurde bijna een jaar.

Manson hield, ondanks het overweldigende bewijs tegen hem, 
tijdens het proces zijn onschuld vol. De maatschappij zou de werkelijke dader zijn. ,,Deze kinderen, die met messen op jullie afkomen, zijn jullie kinderen’’, sprak hij in de rechtszaal. ,,Jullie hebben het hen geleerd, niet ik. Ik heb hen slechts geleerd voor zichzelf op te komen.’’

Levenslang

Volledig scherm
Manson, het gezicht van geweld en waanzin. © Reuters

Manson en de drie vrouwen kregen de doodstraf. Executie bleef hen, door het afschaffen van de doodstraf in Californië, bespaard en in 1972 omgezet naar levenslang. Atkins overleed in 2009 in de gevangenis, Krenwinkel en Van Houten zitten nog steeds vast. Lynette Fromme, eveneens volgelinge van Manson, pleegde in 1975 een moordaanslag op president Gerald Ford. Haar pistool weigerde. Fromme werd gearresteerd en zat 34 jaar in de gevangenis.

De sekteleider werd vorige week opgenomen in het ziekenhuis van Kern County in Californië. Wat hij mankeerde, werd niet bekendgemaakt. In januari moest Manson ook al naar het ziekenhuis, toen met een zware bloeding in de darmen. Manson zat meer dan 45 jaar in de gevangenis. Sinds zijn opsluiting heeft hij twaalf keer tevergeefs om gratie gevraagd.

Volledig scherm
Charles Manson is na 45 jaar gevangenis overleden, hij werd 83 jaar. © REUTERS