Volledig scherm
Inés Zorreguieta op een foto uit oktober 2016 in Amsterdam. © Getty Images

Máxima zingt afscheidslied voor overleden zusje Inés

Een mooier en passender afscheid hadden de nabestaanden Inés Zorreguieta (33) niet kunnen geven. Ze zongen gisteren op de begrafenis liedjes van Bob Dylan en Bob Marley voor de zangeres en gitariste, melden Argentijnse media. De zus en beschermelinge van koningin Máxima overleed afgelopen donderdag in haar appartement in Buenos Aires. 

Koningin Máxima hief voor haar jongere zus, met wie ze een innige band had ondanks het leeftijdsverschil van 14 jaar, het lied 'Is this Love' van Bob Marley aan. Daarna zong ze samen met haar familie 'Knockin' on Heaven's door' van Bob Dylan, zo vertelde modeontwerper Benito Fernández aan La Nacion. 

'Niet eerste keer'

Het was volgens Fernandez - Máxima draagt regelmatig creaties van hem - niet de eerste keer dat de koningin en haar familie het lied van de Amerikaanse singer-songwriter zongen. Dat deden ze in augustus vorig jaar ook al bij de begrafenis van Máxima's vader Jorge Zorreguieta. Hij overleed op 89-jarige leeftijd aan de gevolgen van non-hodgkin-lymfoom, een vorm van kanker, en ligt begraven op hetzelfde kerkhof als zijn dochter Inés.

Voorafgaand aan het muzikale eerbetoon aan Inés, waarbij alle genodigden voor de uitvaartplechtigheid aanwezig waren, hielden de koningin en haar broer Martin voor de meest intieme gasten een korte toespraak. De rest van de genodigden wachtten respectvol buiten, aldus de krant. 

Koningin Máxima, koning Willem-Alexander en hun dochters Amalia (14), Alexia (12) en Ariane (11) legden bij de teraardebestelling van Inés Zorreguieta een boeketje van witte bloemen op haar donkergekleurde houten kist. Op afbeeldingen van de plechtigheid in Argentijnse media zijn veel witte bloemen te zien naast de met een stijlvolle groene partytent overdekte laatste rustplaats.     

Bekende persoonlijkheden

Onder de genodigden bevonden zich volgens La Nacion naast de modeontwerper een reeks bekende Argentijnse persoonlijkheden onder wie first lady Julia Awada, directeur Emilio Basavilbaso van de Argentijnse Sociale Zekerheidsadministratie Anses waar Inés Zorreguieta werkte en art director en modeconsultant Sofía Sanchez de Betak. Aanwezig was ook Máxima's jeugdvriendin Valeria Delger, die ze kent sinds haar schooltijd op het internationale Northlands Colegio (tweetalig basis- en middelbaar onderwijs) in Buenos Aires.      

De aanwezigheid van het Nederlandse koningspaar met de prinsesjes en de Argentijnse presidentsvrouw op de afscheidsplechtigheid ging gepaard met een grote veiligheidsoperatie. 

De koning, koningin en hun drie kinderen vlogen volgens de Argentijnse krant met de KLM naar Buenos Aires, waar ze gistermorgen om half zes arriveerden.  

Publieke optredens

Koningin Máxima heeft haar geplande publieke optredens voor de komende dagen afgezegd vanwege het overlijden van haar zus. De koningin laat ook de drie staatsbezoeken aan de Baltische Staten schieten die voor volgende week gepland staan. Koning Willem-Alexander bezoekt de landen alleen, meldde de Rijksvoorlichtingsdienst.

Volledig scherm
Inés Zorreguieta overhandigt prinses Ariane aan prinses Máxima tijdens de doop van haar petekind in 2005. © ANP