Volledig scherm
Theresa May © AFP

May dient volgende week scheidingspapieren in

Na weken van speculeren kwam de Britse premier vandaag eindelijk met een datum voor het begin van Brexit: 29 maart.  

Nadat Theresa May volgende week de opzegbrief naar de Europese Unie stuurt gaat meteen de gestelde onderhandelingstermijn van twee jaar in. 

Een race tegen de klok waarin 43 jaar aan verdragen en overeenkomsten over duizenden onderwerpen ontward moeten worden. Experts waarschuwen al dat het onmogelijk wordt om binnen twee jaar alles te regelen, dus waarschijnlijker is dat er onderhandeld wordt over een “transitie-overeenkomst”, een tijdelijke overeenkomst die ingaat op 29 maart 2019. Daarna zal er verder onderhandeld worden over de details van de scheiding.

Nadat May op 29 maart het startschot geeft voor de Brexit komt de president van de Europese Raad, Donald Tusk, binnen 48 uur met een onderhandelingsconcept.

Onduidelijk

De volgende stap is dan een buitengewone EU-top met de 27 lidstaten, om dat concept te bespreken en de strategie te bepalen. Of dit gebeurt in april of mei is nog onduidelijk: er gaan stemmen op om het na de Franse verkiezingen van 7 mei te doen.


Na die top wordt er een gedetailleerder plan geschreven en naar de EU-leiders gestuurd, die definitief akkoord moeten gaan. Pas dan krijgt de chef-onderhandelaar van de EU, Michiel Barnier, een mandaat waarmee hij kan onderhandelen. Dat is het moment, waarschijnlijk ergens in juni of juli, dat beide partijen echt om de tafel gaan zitten.

En de klok tikt rustig door: er zijn dan nog maar achttien maanden over om een deal te sluiten. In het voorjaar van 2019 zijn er namelijk nog een paar maanden gereserveerd om het akkoord definitief te maken: minimaal 20 van de 27 EU-lidstaten moet instemmen met de deal, waarna het Europees Parlement het kan bekrachtigen. 

Daarna laat Theresa May het Britse parlement stemmen over het akkoord. Ze heeft al gewaarschuwd: als haar eigen parlement de deal weigert, dan gaat ze niet terug naar de onderhandelingstafel in Brussel. Take it, or leave it.

Wat er ook uit de onderhandelingen komt: op 29 maart 2019 zijn de Britten officieel geen lid meer van de Europese Unie. Deal, or no deal.