Volledig scherm
Theresa May © REUTERS

May vraagt opnieuw uitstel brexit en start voorbereidingen Europese verkiezingen

UPDATEDe Britse premier Theresa May vraagt de Europese Unie om brexit-uitstel tot uiterlijk 30 juni. Ook treft Londen voorbereidingen om deel te nemen aan de Europese parlementsverkiezingen van dit jaar, zo staat in een brief die May stuurde aan EU-president Donald Tusk.

May stelt in de brief, met de aanhef ‘Dear Donald’, dat het Verenigd Koninkrijk nog altijd van plan is om de Europese Unie voor de verkiezingen van 23 mei te verlaten.  ‘Maar we gaan door met het treffen van voorbereidingen om verkiezingen te houden als dit niet mogelijk blijkt.’ De Britse premier noemt deelname van de Britten aan de verkiezingen trouwens in niemands belang, niet van het Verenigd Koninkrijk en niet van Europa.

De Britse premier haalt in haar brief de gesprekken die ze heeft met oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour om de brexit-impasse te doorbreken. ,,Het is frustrerend dat we dit proces nog niet tot een succesvol en ordelijk einde hebben gebracht", schrijft May, die ziet dat de besluiteloosheid van de Britten het vertrouwen in de politiek schade toebrengt.

De 27 EU-landen moeten unaniem instemmen met het verzoek van May, met wie ze woensdag tijdens een top in Brussel weer een ontmoeting hebben. De Franse minister van Buitenlandse Zaken laat doorschemeren dat instemming geen abc’tje is. ,,Als we niet begrijpen waarom het Verenigd Koninkrijk om uitstel vraagt, kunnen we gaan positief antwoord geven", zei Le Maire in Boekarest tegen verslaggevers.

Meegaande geluiden

Er klinken ook al meer meegaande geluiden. Armin Laschet, minister-president van de aan Nederland grenzende en economisch belangrijke Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, schrijft op Twitter: ‘Als de Britten om uitstel vragen om een chaotische uitreding uit de EU met onvoorziene risico’s voor honderdduizenden banen te voorkomen, moeten we akkoord gaan.’ En, voegt hij toe: ‘Hoe langer, hoe beter. Dat betekent dat de Britten ook deelnemen aan de Europese verkiezingen.’

Artikel gaat verder onder de tweet

Eerder werd al bekend dat EU-president Donald Tusk van plan is om Groot-Brittannië een ‘flexibel uitstel’ van twaalf maanden voor de brexit aan te bieden. Dat meldde de BBC op basis van bronnen binnen de EU.

May krijgt de deal die ze met de EU sloot over uittreding uit de Europese Unie maar niet door het Britse Lagerhuis. Haar plan werd tot drie keer toe weggestemd door het parlement, onder andere door weerstand in Mays eigen partij, de Conservatieven.