Volledig scherm
De Freewinds lag tot gisteren in de haven van Saint Lucia. © AFP

‘Mazelenschip’ terug naar Curaçao, gezondheidsdienst eist status passagiers

‘Mazelenschip’ Freewinds is onderweg naar thuishaven Curaçao, maar bij aankomst mogen de passagiers en bemanning niet zonder meer van boord. De gezondheidsdienst aldaar wil eerst een beeld hebben van het besmettingsgevaar. 

Daarna kan worden beslist wie er wel en wie er niet van boord mogen, zegt Izzy Gerstenbluth van de G&Gz tegen het Antilliaans Dagblad. Het cruiseschip heeft vannacht de haven van het Caribische eiland Saint Lucia verlaten en het ziet er naar uit dat het schip zaterdag in de thuishaven Curaçao terugkeert. 

Hoewel de naam van het schip niet wordt vrijgegeven door de autoriteiten, wordt algemeen aangenomen dat het gaat om de Freewinds, eigendom van de Scientology Kerk, die wordt gebruikt voor trainingen en excursies. De Freewinds vertrok zondag uit Curaçao en een dag later werd het schip onder quarantaine geplaatst in Saint Lucia, nadat een bloedonderzoek bevestigde dat een vrouwelijk bemanningslid de mazelen had. Bemanning en passagiers, in totaal zo’n driehonderd, mochten het schip niet verlaten.

Ingeënt

Ook Curaçao staat bemanning en passagiers niet zonder meer toe om aan land te gaan. De gezondheidsdienst wil bijvoorbeeld weten wie er wel en niet is gevaccineerd of de ziekte eerder heeft gehad. ,,Op basis daarvan kunnen we ervoor zorgen dat alleen de mensen van boord gaan die geen risico vormen”, zegt Gerstenbluth tegen het Antilliaans Dagblad.
Zo moet worden voorkomen dat de mensen die zonder dat ze het weten besmet zijn (de ziekte openbaart zich pas na één tot twee weken, red.) op het vliegtuig stappen en het virus over de wereld verspreiden.

De Curaçaose overheid riep donderdagavond (lokale tijd) iedereen op die tussen 22 en 28 april aan boord is geweest van cruiseschip Freewinds om contact op te nemen met de GGD op Curaçao. De aanleiding was dat bij een vrouwelijk bemanningslid van het schip maandag mazelen zijn geconstateerd. Het ministerie van Volksgezondheid stelt dat er geen grote kans is dat er meer besmettingen zijn en wil paniek onder de bevolking voorkomen, maar roept wél alle bezoekers op om de GGD te bellen.

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’