Volledig scherm
Blake Spataro. © Facebook

Meegesleurde tiener overleeft bijna tien uur in zee: 'Spannendste vakantie ooit'

De Amerikaan Blake Spataro (19) kwam tijdens zijn vakantie op St. Simons Island (in de staat Georgia) in de problemen. Een muistroom sleurde hem plotseling de zee in. Pas bijna tien uur later voelde hij weer land onder zijn voeten.

Spataro zwom dinsdag in ondiep water bij het eiland St. Simons, waar hij met zijn vader op vakantie was. Plotseling sleurde een stroming hem het diepe water in, waardoor hij niet meer terug bij de kust kon komen. Hij riep om hulp, maar niemand hoorde hem.

Na zijn verdwijning begonnen de Amerikaanse kustwacht, politie, brandweer en Spataro's familie koortsachtig in het donker naar de jongen te zoeken. Blake zelf probeerde intussen te overleven in de Atlantische Oceaan. ,,Als ik moe was, ging ik op mijn rug drijven", zei hij. ,,Ik wilde blijven leven, ik voelde me nog te jong om te sterven. Ik wilde niet dat het daar zou stoppen. De hele nacht praatte ik met God."

Moed bijna opgegeven

Toen hij de moed toch bijna had opgegeven, zag hij in de verte plotseling de lichten van een boot van de kustwacht. Dat gaf hem weer hoop. Hij zwom door en kon uiteindelijk voet aan land zetten bij het golfterrein op Sea Island, een paar kilometer verder. Daar kreeg hij meteen hulp en belde zijn vader.

Blake werd voor medische verzorging en controle naar het ziekenhuis gebracht. Maar behalve vermoeidheid en uitdroging had hij geen klachten. De jongen is naar schatting 3 tot 5 kilometer de zee in getrokken. Daarom duurde het zo lang voor hij weer de kust kon bereiken. Justin Irwin, een ervaren kracht bij de kustwacht van Brunswick: ,,Ik werk al achttien jaar bij de kustwacht en zoiets heb ik nog nooit meegemaakt."