Volledig scherm
In Ter Apel werd eerder al een aanmeldcentrum ingericht. © anp

Meer aanmeldcentra nodig door toestroom asielzoekers

Om de groeiende vluchtelingenstroom in goede banen te leiden, wil Nederland het aantal aanmeldcentra uitbreiden. Onder andere in Gilze en Zevenaar zouden azc's worden uitgebreid met een aanmeldcentrum. Sommige inwoners van Gilze voelen zich overvallen.

Burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen heeft recent de politiek in zijn gemeente ingelicht. Het ministerie wil met de forse asielinstroom, die mogelijk de komende jaren nog aanhoudt, de vluchtelingen beter opvangen en meer gaan spreiden. Nu worden alle asielzoekers in eerste instantie alleen opgevangen in Ter Apel.

Regio's
Het land wordt in de nieuwe plannen opgedeeld in drie regio's: noord (Ter Apel), zuid (Gilze) en oost (Zevenaar). De drie aanmeldcentra worden zogeheten 'gezamenlijke vreemdelingenlocaties' (GVL) waar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DTV) nauw gaan samenwerken bij toelating, opvang en terugkeer. 

Ter Apel heeft een capaciteit van 2000 vluchtelingen, Gilze 1200 en in Zevenaar moet een azc komen voor 750 vluchtelingen. Tijdelijk wordt, tot dat Gilze als aanmeldcentrum opengaat, het azc in Budel/Cranendonck ingericht als GVL.

In Gilze wordt met enige scepsis gereageerd op het bericht. De politiek in Gilze en Rijen is voorzichtig en terughoudend. In september 2014 heeft de gemeente na de nodige discussie de capaciteit van azc Gilze (Prinsenbos) verhoogd van 1030 naar 1200 plaatsen. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie zou hebben aangegeven dat 'door deze ontwikkeling' de bestuursovereenkomst met Gilze en Rijen aangepast moet worden. In hoeverre de komst van een aanmeldcentrum de capaciteit verhoogd moet worden is onduidelijk. Azc Gilze, gevestigd op een voormalige legerkamp, wordt grondig gerenoveerd, er komen in ieder geval geen extra gebouwen bij.

1400 vluchtelingen per week
Op dit moment komen er 1400 vluchtelingen per week het land in, twee weken terug werd nog gepiekt met 1700 vluchtelingen. Op dit moment verblijven er 28.000 vluchtelingen in Nederland, vorig jaar waren dat er rond deze tijd nog 23.000.

13.000 vluchtelingen hebben een asielstatus en wachten nog op een woning.

Volledig scherm
Protest in Duitsland. © epa
Quote

We merken in Nederland nog niets van geweld bij asielzoe­kers­cen­tra.

Woordvoerder Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid

Onrust
In Duitsland wordt fel geprotesteerd tegen de komst van asielzoekers. Nieuwe opvanglocaties worden daar met regelmaat in brand gestoken. En hoewel oktober vorig jaar de Orangerie in Eindhoven in brand werd gestoken, nadat bekend werd dat er honderden asielzoekers in het pand zouden worden gehuisvest, sloeg de vlam niet over.

Ja, er wordt in Nederland tegen vrijwel elk nieuw asielzoekerscentrum geprotesteerd. Maar dat gebeurt voornamelijk op informatiebijeenkomsten. Er zijn geen grootschalige demonstraties, laat staan dat er geregeld brandbommen door de lucht vliegen zoals in Duitsland. ,,We merken in Nederland nog niets van geweld bij asielzoekerscentra," zegt een woordvoerder van de Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. ,,De situatie in Nederland is ook heel anders dan in Duitsland, daar is extreem-rechts veel prominenter, de vorm van radicaal protest is daar feller." De vermoedelijke daders in Eindhoven reden overigens ook in een Duitse auto.

Ook een woordvoerder van het COA, de instelling die de huisvesting van asielzoekers regelt, merkt vooralsnog geen verharding van het protest in Nederland. Er is geen sprake van meer bewaking bij azc's. ,,Natuurlijk zijn er protesten, mensen hebben het recht ergens niet mee eens te zijn. Maar gelukkig kiest men er voor die bezwaren op een democratische manier te uiten,'' zegt een woordvoerder.

AZC-Alert
Hij doelt daarmee vooral op de organisatie AZC-Alert: een samenwerking van achttien lokale groepen die elk voor zich protesteert tegen de komst van een azc in hun gemeente. ,,We hebben geen gemeenschappelijke strategie, maar helpen elkaar met informatie en ervaring," zegt Anita Hendriks een van de oprichters van AZC-Alert. De komst van een azc tegenhouden, lukt doorgaans niet. ,,Maar uitstellen lukt wel. We hebben nu ook de indruk dat het COA wel meer rekening met ons houdt en zorgvuldiger te werk gaat." Hardere acties zijn niet hun stijl. ,,Duitse toestanden moet je niet willen. Verschrikkelijk.''

  1. Zus van in Kenia vermoorde oud-topman Philips zal begrafenis van broer niet bijwonen

    Zus van in Kenia vermoorde oud-top­man Philips zal begrafenis van broer niet bijwonen

    De in Kenia vermoorde Nederlander Tob Cohen (69) zal morgen begraven worden zonder dat zijn zus daarbij aanwezig is. Zij keerde gisteren terug naar Nederland, bevestigt een boezemvriend van de golfmagnaat en voormalig topman van Philips tegenover deze site. Cohens Keniaanse weduwe - hoofdverdachte in de zaak - hoopt toestemming te krijgen om de gevangenis te mogen verlaten voor de begrafenisplechtigheid.