Politie op het terrein van asielzoekerscentrum (azc) Overberg in de provincie Utrecht waar het erg onrustig is geweest. Door vechtpartijen zijn twee mensen gewond geraakt.
Volledig scherm
Politie op het terrein van asielzoekerscentrum (azc) Overberg in de provincie Utrecht waar het erg onrustig is geweest. Door vechtpartijen zijn twee mensen gewond geraakt. © anp

Meer beveiliging bij azc om vechtpartijen te voorkomen

Meer beveiligers en extra surveillance door politie moeten massale vechtpartijen voorkomen, zoals die donderdagnacht uitbraken onder jonge vluchtelingen in het AZC in Overberg. De politie moest 40 agenten en een helikopter inzeten om de rellen de kop in te drukken. De inwoners van Overberg krijgen vandaag een brief over de incidenten.

Quote

Er is wel eens eerder wat voorgeval­len, dat is ook niet zo gek met 200 jongeren uit oorlogslan­den bijeen, Maar zo ernstig als nu, was het niet eerder

Loco-burgemeester Henk Veldhuizen

Een simpel potje voetbal in de gangen van het AZC leidde donderdagnacht tot een massale veldslag tussen jonge asielzoekers uit Syrië en Eritrea. De groep voetballers wekte irritatie op bij andere bewoners van het asielzoekerscentrum, waar 200 jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar - zonder ouders - wonen. Om half één 's nachts escaleerde het voor eerst toen enkele tientallen jongeren met elkaar op de vuist gingen. Beveiligers probeerden de boel te sussen, maar moesten de politie om hulp vragen. Agenten slaagden erin de vechtenden uit elkaar te halen en de rust leek weergekeerd.

Vlam in de pan
Maar dat was schijn, want om half drie 's nachts sloeg de vlam pas goed in de pan. Ongeveer 60 jongeren gingen een veldslag met elkaar aan in de gangen van het AZC. De politie, dit keer met 40 agenten paraat, moesten charges uitvoeren om de kluwen vechtende jongeren uiteen te halen. Een helikopter hing boven het AZC om het overzicht te houden. Na een uur was het weer rustig.

De volgende ochtend zeggen twee Syrische bewoners tegen deze nieuwssite dat het wel vaker misgaat tussen jongeren uit Syrië en Eritrea. Maar kort daarna houdt iedereen zijn mond in het AZC. Er wordt verwezen naar de woordvoering van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), die op dat moment spoedoverleg voert met loco-burgemeester Henk Veldhuizen van de Utrechtse Heuvelrug.

Veldhuizen is geschrokken. ,,Er is wel eens eerder wat voorgevallen, dat is ook niet zo gek met 200 jongeren uit oorlogslanden bijeen, Maar zo ernstig als nu, was het niet eerder.'' Het COA wil de capaciteit in Overberg mogelijk opvoeren naar 400 personen. Staat dit op losse schroeven? ,,Daar kan ik niets over zeggen. Officieel is er nog niet eens een verzoek van het COA, maar dergelijke incidenten nemen we uiteraard mee in de discussie.'' 

  1. Duits hostel dat Noord-Korea sponsorde na jarenlang juridisch gevecht dicht

    Duits hostel dat Noord-Ko­rea sponsorde na jarenlang juridisch gevecht dicht

    Na een jarenlange juridische strijd is het doek definitief gevallen voor het City Hostel in Berlijn. Het budgethotel, dat het pand huurde van de Noord-Koreaanse ambassade, schond de EU-verordening op basis van VN-sancties die onroerendgoedtransacties met Noord-Korea verbieden. Dit tot woede en ontsteltenis van de ouders van een Amerikaanse student die overleed na een jaar lang gevangen te zijn gehouden in Noord-Korea.