Meer dan 1400 arrestaties in Frankrijk en 450 in België; demonstraties in Nederland rustig verlopen

VIDEO & UpdateDemonstraties van de ‘gele hesjes’ zijn in Frankrijk ontaard in hevige rellen en plunderingen. Ook in België werd een veldslag geleverd tussen politie en relschoppers. De Nederlandse demonstraties verliepen rustig.

Volledig scherm
© REUTERS

De demonstraties van de ‘gilets jaunes’ (gele hesjes) begonnen vier weken geleden als protest tegen stijgende brandstofprijzen, maar inmiddels gaat het over koopkracht en maatschappelijke ongelijkheid. 

Net als bij eerdere betogingen werden ook nu in Parijs auto’s in brand gestoken en winkels beroofd. Bij confrontaties tussen de betogers en de ordetroepen zijn in Parijs zeker 60 gewonden gevallen. Ook in andere Franse steden mondden de protesten uit in onlusten en plunderingen. 

In heel Frankrijk zijn zaterdag bijna 1400 ‘gele hesjes’ -betogers aangehouden van wie er een kleine duizend nog vastzitten. Ongeveer zestig mensen raakten gewond, onder wie drie veiligheidsfunctionarissen.

In Parijs zitten nog ruim 600 mensen vast. De situatie is onder controle, zei minister Christophe Castaner van Binnenlandse Zaken begin van de avond, hoewel het in enkele steden in het land nog onrustig bleef. Volgens premier Edouard Philippe komt president Macron komende week met nieuwe maatregelen om de ‘nationale eenheid’ te herstellen.

Volgens de politie lokken vooral extreem-rechts, extreem-links en anarchisten rellen uit. Mensen betogen onder meer tegen de slechte economische omstandigheden en tegen de regering van president Macron.

In Brussel kwamen volgens de politie ongeveer duizend man in actie en dat leidde hier en daar tot confrontaties met de politie. Enkele honderden mensen zijn aangehouden, meldde de politie. Eind van de middag keerde ook daar de rust weer terug. Er werden 450 mensen aangehouden.

Enkele honderden mensen hebben vandaag in diverse steden ook in ons land deelgenomen aan het protest van de beweging van ‘gele hesjes’. De demonstraties van maatschappelijke onvrede verliepen over het algemeen rustig en vreedzaam. Alleen rond het protest in Amsterdam zijn drie aanhoudingen verricht wegens onder meer belediging, het dragen van een fakkel en het meevoeren van vuurwerk en twee messen.

In Den Haag verzamelden ongeveer honderd demonstranten zich op het Plein. Een spontaan plan om door te lopen naar het Binnenhof werd voorkomen door een flinke politiemacht, uitgerust met politiepaarden en wapenstokken. 

In Rotterdam liepen ongeveer tweehonderd mensen, vooral ouderen, vanaf het Willemsplein een rondje over de Erasmusbrug. Ze betoogden dat de kloof tussen rijk en arm steeds groter wordt: ,,Het moet eerlijker.’'

Voor het MVV-stadion in Maastricht verzamelden zich rond tweehonderd mensen met gele hesjes. Voor de demonstraties van de ‘gele hesjes’ in Leeuwarden (circa vijftig mensen), Nijmegen (ongeveer dertig) en Eindhoven (zo’n veertig mensen) bestond minder belangstelling.

Lees hieronder het live blog terug: