Meer dan 270 Indonesiërs gestorven na urenlang stemmen tellen na verkiezingen

VIDEOIn Indonesië zijn meer dan 270 medewerkers van de verkiezingen de afgelopen tien dagen overleden aan uitputting. Ze zijn te lang aan het werk gezet om de stemmen te tellen van de verkiezingen van 17 april. Dat zegt de Kiescommissie van het 260 miljoen inwoners tellende land.

Alle stemmen van de verkiezingen in het Aziatische land moeten met de hand worden geteld. Een gigantische en tijdrovende klus, niet alleen om de stemmen uit het gigantische land te verzamelen, maar ook omdat de Indonesiërs voor het eerst ook drie verkiezingen combineerden: de presidentiële, parlementaire en regionale. In heel het land stonden 800.000 stembureaus voor 193 miljoen kiezers. 

De medewerkers moesten in de dagen na de stemming nachtenlang zonder pauze doorwerken om de stemmen te tellen. Meer dan 2.000 medewerkers werden ziek door het lange werk, vaak in hete ruimtes. Volgens de woordvoerder van de Kiescommissie stierven uiteindelijk 270 mensen door de uitputting. Hun familieleden zouden ongeveer 2.250 euro aan morele schadevergoeding krijgen, ongeveer gelijk aan een minimumjaarloon in het land, schrijft de BBC.

Veel van de overledenen en zieken zijn tijdelijke medewerkers die zijn aangeduid als bijzitter of teller. Ze werden niet medisch getest voor hun werk, in tegenstelling tot gewone ambtenaren. Ziekenhuizen en medische posten in heel het land zijn nu opgeroepen extra aandacht te schenken aan lokale verkiezingsmedewerkers.

In de verkiezingen hebben zowel president Joko Widodo als oppositiekandidaat Prabowo Subianto de overwinning opgeëist. De eerste resultaten geven Widodo echter een voorsprong. De definitieve winnaar zal pas op 22 mei bekendgemaakt worden.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
  1. Door koningin beloonde moeder (65) bedonderde Denemarken stiekem 25 jaar lang
    grootste financiele misdaad ooit

    Door koningin beloonde moeder (65) bedonderde Denemarken stiekem 25 jaar lang

    Een vrouw die 40 jaar lang een belangrijke functie voor de Deense overheid vervulde, is vanmiddag veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes en een half jaar. De 65-jarige Britta Nielsen werd schuldig bevonden aan het stelen van 117 miljoen Deense kronen (15,6 miljoen euro) aan overheidsgeld. Een deel van het geld ging naar haar kinderen, die beschuldigd worden van medeplichtigheid.