Volledig scherm
Foto ter illustratie © Shutterstock

Meer dan 500 Duitse koorknapen doen aangifte van mishandeling en misbruik

Het afgelopen decennia zijn er meer dan vijfhonderd koorknapen van het beroemde kathedraalkoor in de Duitse stad Regensburg mishandeld en misbruikt door priesters en leraren. Dat concludeert de advocaat die in opdracht van het bisdom onderzoek deed naar de zaak. Het misbruik is  daarmee nog veel groter dan gedacht.

Volgens advocaat Ulrich Weber waren vijfhonderd kinderen slachtoffer van lichamelijk geweld en 67 (daarbij ook) van seksueel misbruik. Hij zegt dat in zijn eindrapport, meldt de Duitse krant Der Spiegel vandaag. Eerder was nog sprake van 231 slachtoffers.

Weber begon zijn onderzoek nadat zeven jaar geleden de eerste gevallen van misbruik aan het licht kwamen. Daarna kwamen er honderden meldingen van voormalige koorleden binnen. Het gaat om vergrijpen tussen 1945 en de begin jaren negentig.

Excuses

Bisschop Rudolf Voderholzer van Regenburg heeft vorig jaar excuses aangeboden. Slachtoffers krijgen een schadevergoeding.

Weber identificeerde 49 priesters en leraren die schuldig waren aan mishandeling en misbruik. In het rapport krijgen de huidige kardinaal en voormalig bisschop van Regensburg, de heer Gerhard Ludwig Müller en de voormalig koorleider Georg Ratzinger (broer van emeritus paus Benedictus) felle kritiek.

Het wordt de voormalig koorleider verweten dat hij wegkeek en niet ingreep terwijl hij wist dat het misbruik plaatsvond.