Volledig scherm
Sinds de staatsgreep zijn 40.000 mensen gearresteerd. © epa

Meer dan duizend Gülen-aanhangers opgepakt in Turkije

UpdateTurkije heeft vandaag tot dusver 1.009 mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in juli vorig jaar. Het zou voornamelijk gaan om politieagenten die Gülen aanhangen.

Tegen ruim 3.000 vermeende aanhangers van de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen was een arrestatiebevel uitgevaardigd. Zo'n 8.500 politieagenten zouden betrokken zijn bij de actie, die georganiseerd werd uitgevoerd door heel Turkije. De arrestatiegolf woensdag vond plaats in 72 provincies van het land.

De opgepakte Turken zouden betrokken zijn bij de mislukte coup van juli vorig jaar. Meer dan 240 mensen kwamen daarbij om. Volgens de Turkse regering zit de in de VS wonende Gülen achter die staatsgreep. Ankara wil dat hij wordt uitgeleverd.

Sinds de staatsgreep zijn 40.000 vermeende Gülen-aanhangers gearresteerd. Daarnaast zijn 120.000 mensen ontslagen of geschorst, waaronder rechters, politieagenten en leraren. Gülen verblijft in de VS en Ankara wil dat de Amerikanen hem uitleveren.

Volledig scherm
Demonstraties in Turkije na de mislukte staatsgreep, vorig jaar juli. © AFP