'Meer dan honderd doden na vliegramp op Cuba'

VideoBij een vliegramp op Cuba zijn volgens lokale media vanavond minimaal 100 mensen om het leven gekomen. Een Boeing 737 crashte om onduidelijke redenen kort na het opstijgen van de Cubaanse internationale luchthaven José Martí bij Havana. Zeker drie inzittenden zouden de crash hebben overleefd.

In het passagiersvliegtuig zaten minimaal 104 reizigers - onder wie vijf kinderen - en minstens zes crewleden. Over de nationaliteit van de inzittenden is nog niets bekendgemaakt, behalve dat de crew Mexicaans was. De Mexicaanse regering heeft bevestigd dat onder de doden Mexicaanse burgers zijn, maar bracht geen informatie naar buiten over de identiteit van de slachtoffers. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zoekt uit of er Nederlanders betrokken zijn bij de ramp.

Er zijn nog geen officiële cijfers bekend over het aantal overlevenden, maar president Miguel Díaz-Canel zei eerder al te vrezen voor 'veel slachtoffers'. Een directeur van een lokaal ziekenhuis sprak vanavond nog over vier overlevenden, die bij de instelling worden behandeld. Een van hen is ondertussen overleden. De andere overlevenden, allemaal vrouwen, verkeren in kritieke toestand. ,,Ze leeft, maar is erg verbrand'', zegt een familielid van een van hen tegen persbureau Reuters.

Het brandende toestel is inmiddels geblust en de autoriteiten zijn begonnen met het identificeren van de lichamen. Op de plek van de ramp hebben zich volgens persbureau AP meerdere familieleden van inzittenden gemeld. ,,Mijn dochter is 24, mijn god, ze is pas 24!'', riep Beatriz Pantoja, wier dochter Leticia aan boord was. Pantoja en andere familieleden zijn opgevangen in een privéruimte op het vliegveld.

Rook

Het neergestorte toestel is van de Mexicaanse luchtvaartmaatschappij Global Air en werd gehuurd door het Cubaanse Cubana de Aviación. Volgens autoriteiten in Mexico is het gebouwd in 1979 en dus relatief oud. Het vliegtuig was op weg naar Holguin, een stad met 350.000 inwoners in het oosten van Cuba. 

De Boeing stortte enkele minuten na het opstijgen neer tussen het vliegveld in het zuiden van Havana en het nabijgelegen Santiago de las Vegas. ,,We hoorden een explosie en zagen toen een grote rookwolk de lucht in gaan'', zegt een ooggetuige tegen persbureau Reuters. Het vliegtuig ligt op een veld van een boerderij en is zwaar beschadigd en verbrand.

Volledig scherm
Op foto's is te zien dat reddingswerkers massaal aanwezig zijn bij het wrak het toestel. Zij voeren onder meer bluswerkzaamheden uit. © AFP

De tekst gaat verder onder de foto

Buiten dienst

Volledig scherm
cuba © AD

De oorzaak van de crash is nog niet bekend. Cubana de Aviacion - de nationale luchtvaartmaatschappij van Cuba - heeft de afgelopen maanden veel van zijn verouderende vliegtuigen buiten dienst heeft gesteld vanwege mechanische problemen en huurde daarom een toestel van een Mexicaanse maatschappij. Aviacion is berucht onder de Cubanen vanwege de frequente vertragingen en annuleringen, volgens de maatschappij ligt dat aan het gebrek aan onderdelen en vliegtuigen als gevolg van het Amerikaanse handelsembargo op het eiland.

De crash is het derde zware dodelijke vliegtuigongeluk op Cuba sinds 2010. Op 29 april 2017 stortte een militair toestel neer tegen een heuvel in de westelijke provincie Artemisa. Acht mensen kwamen om. Op 4 november 2010 ging een vlucht van AeroCaribbean vanuit Santiago naar Havana gebukt onder slecht weer, 68 inzittenden werden gedood. 

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
  1. Moeder Natalee Holloway naar Aruba voor tv-programma: ‘Hier verloor mijn dochter haar leven’

    Moeder Natalee Holloway naar Aruba voor tv-programma: ‘Hier verloor mijn dochter haar leven’

    Ruim veertien jaar na de verdwijning van haar dochter Natalee reist Beth Holloway naar Aruba. Ze doet dat met het reportageprogramma 20/20, van de Amerikaanse zender ABC. De 18-jarige Natalee Holloway verdween in mei 2005 spoorloos tijdens een vakantie op Aruba. Ze werd voor het laatst gezien in gezelschap van de Nederlander Joran van der Sloot. ,,Hier verloor mijn dochter haar leven.”