Volledig scherm
© anp

Meer details toedracht MH17 in september

MH17De nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag op de MH17 krijgen 28 september meer informatie over het internationale strafrechtelijk onderzoek.

Het Openbaar Ministerie maakt dan de eerste resultaten bekend. Het gaat dan om welk type raket er op de MH17 is afgevuurd en vanaf welke locatie deze is afgeschoten. Nadat de nabestaanden zijn geinformeerd, maakt het OM de informatie ook publiekelijk bekend.

Toedracht
De ramp kostte aan 298 mensen het leven. Eerder werd duidelijk dat het ging om een BUK-raket, maar nog niet tot in detail om welk type het volgens de internationale onderzoekers gaat. Het lanceringsgebied was na het laatst geopenbaarde onderzoek ook nog groot: 320 vierkante kilometer. Dat was de brede inschatting van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De Raad keek echter alleen naar de toedracht van de ramp, niet naar de daders.

Het internationale strafrechtelijke onderzoek zoekt wel expliciet naar de daders. Justitie komt in september daarom met een meer precieze locatie. Volgens het OM laat het aanwijzen van verdachten en de vervolging nog langer op zich wachten.

Lees alles over MH17 in ons dossier.

  1. Elon Musk zenuwachtig voor SpaceX-lancering, vanavond ook te zien in ons land!

    Elon Musk zenuwach­tig voor Spa­ceX-lancering, vanavond ook te zien in ons land!

    Elon Musk heeft in een Amerikaans televisieprogramma gezegd dat hij erg zenuwachtig is voor de lancering van ruimteschip Crew Dragon vanavond. Vooral de verantwoordelijkheid die hij draagt voor de levens van de twee astronauten weegt erg zwaar, zei hij. Vanavond omstreeks 22.30 uur (onze tijd) zullen de Nasa-astronauten gelanceerd worden vanuit het Kennedy Space Center in Florida. Ook in Nederland moet het ruimteschip te zien zijn.