Meer geld voor hulp aan vluchtelingenkinderen in Nederland
Om de angst uit hun hoofdjes een plek te geven gaan War Child, Unicef en Save the Children straks op 32 azc's in Nederland vluchtelingenkinderen helpen. Dat kan omdat ze vanavond 2,5 miljoen euro kregen op het Goed Geld Gala van de Postcodeloterij.
Cyril RosmanLaatste update:07-02-17, 20:01
Toen de Syriër Salim Abbara (33) als asielzoeker in Nederland terecht kwam, het azc in Doetinchem binnen liep en de kinderen daar in de ogen keek, zag hij angst. ,,Dezelfde angst die ik al in hun ogen zag in Syrië en later tussen de vluchtelingen in Egypte."
Angst die hen niet zomaar verlaten had op het moment dat ze veilig aankwamen in Nederland. En angst waar eigenlijk niets mee werd gedaan. ,,Er was geen structureel programma op de azc's om die kinderen te helpen."
Het is geen luxe, het is nodig. Anders krijgen die kinderen straks nog veel grotere problemen
Salim Abbara
TeamUp Daarom begonnen War Child, Unicef Nederland en Save the Children vorig jaar zelf zo'n programma: TeamUp. Vrijwilligers sporten, spelen of dansen op vaste momenten in de week met de vluchtelingenkinderen. Om hen zo weer te leren andere mensen, en de wereld om hen heen, te vertrouwen en om even niet te denken aan de ellende die ze hebben meegemaakt.
Voor War Child was dat uniek, normaal helpt de organisatie kinderen in door oorlog verscheurde landen. Dit was hun eerste project ooit in Nederland. TeamUp begon op 8 asielopvanglocaties in Nederland.
Doordat de drie organisaties vanavond 2,5 miljoen kregen van de Postcodeloterij, kunnen ze dat uitbreiden naar 32 azc's. Kunnen er 3000 kinderen in plaats van 500 kinderen naar de wekelijkse activiteiten komen. ,,Dat is geen luxe, dat is nodig", zegt Salim. ,,Anders krijgen die kinderen straks nog veel grotere problemen."
Trefbal De Syriër heeft inmiddels een verblijfsvergunning in Nederland en woont in Werkendam. Maar elke dinsdag gaat hij naar het azc in Tilburg om daar als vrijwilliger mee te helpen bij TeamUp. Dat hij zelf geen kinderen heeft maakt hem daarbij niet uit. Meestal begint hij met een potje trefbal, om 'zijn' kinderen op te warmen. ,,Als ze spelen zie je de ellende van ze af glijden."
Het programma heeft elke week dezelfde structuur, maar steeds met nieuwe spellen. ,,Dat geeft de kinderen regelmaat, dan weten ze wat ze kunnen verwachten en vastigheid is wat ze nodig hebben", zegt Ernst Suur, projectleider namens War Child. De activiteiten zijn op een vaste dag, op een vaste tijd, na school.
Het project drijft op vrijwilligers, waarvan de meesten wel een achtergrond als leraar of sociaal werker hebben. ,,We zien dat het kinderen helpt, dat ze gelukkiger worden. Als we bij kinderen echt grote psychische problemen denken te zien, geven we dat door. We zijn geen psychologen."
Goed Geld Gala Op het Goed Geld Gala van de Postcodeloterij worden jaarlijks miljoenen euro’s verdeeld onder goede doelen. Het geld komt van de deelnemers aan de Postcodeloterij. In totaal maakte die loterij het afgelopen jaar 341 miljoen euro over aan 111 verschillende goede doelen.
Niet stoppen De grote vluchtelingenmars dwars door Europa is inmiddels gestopt. Toch zaten er op 31 januari nog bijna 8000 kinderen in Nederlandse azc's. De meesten van hen kwamen niet meer in een gevaarlijk rubberbootje over vanuit Turkije naar Griekenland om daarna lopend en via smokkelaars West-Europa te bereiken. De meeste komen nu per vliegtuig vanuit Istanbul of Beirut: als nareizigers van hun hier al eerder aangekomen vader.
Het maakt, zegt War Child, hulp niet minder noodzakelijk. Suur: ,,Deze kinderen komen uit de gruwelijke oorlog in Syrië, zijn gevlucht, hebben in vluchtelingenkampen in Turkije of Jordanië geleefd en zijn nu nog onzeker over hun toekomst. Dat heeft hen getekend. Als we nú niet zouden helpen, komt de overheid dit probleem over een paar jaar weer keihard tegen: als deze kinderen bij de psycholoog aankloppen."
Met het geld van de Postcodeloterij gaan de organisaties Team-Up nu uitbouwen. ,,Daar zoeken we dus ook nog veel vrijwilligers voor." Op termijn willen ze het project overdragen aan de Nederlandse overheid. ,,Zodat het een structureel karakter kan gaan krijgen." En zodat War Child, Unicef en Save the Children hun werk weer kunnen doen waar ze dat meestal doen: in het buitenland.
Als we nú niet zouden helpen, komt de overheid dit probleem over een paar jaar weer keihard tegen: als deze kinderen bij de psycholoog aankloppen
Ernst Suur, projectleider War Child
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.