Meerdere gewonden door steekpartij bij synagoge New York, Trump noemt aanval ‘afgrijselijk’

Update + videoIn de Amerikaanse stad Monsey in de staat New York zijn vijf mensen gewond geraakt bij een steekpartij nabij een synagoge. Dat meldt politiechef Brad Weidel van de lokale politie. Agenten hebben de verdachte na een klopjacht aangehouden.

OJPAC Hudson Valley on Twitter

One of the victims was stabbed at least 6 times. The fifth/least severe case had a cut in his hand. Perp left in a vehicle with tag number HPT-5757 per the person who saw it and we confirmed it with him directly (but it was dark and rushed.) a Gray Nissan Sentra.

Het zou gaan om een aanval door een man met een hakmes in de woning van een rabbi vlakbij een synagoge, waar op dat moment - 's avonds iets voor tienen - een Chanoeka-viering aan de gang was. Getuige Aron Kohn (65) laat CNN weten dat er op dat moment zo'n honderd mensen bij de viering waren en dat de rabbi net een kaars aanstak. ,,De man riep iets, maar ik kon niet horen wat. Toen hij binnen was, trok hij een mes ter grootte van een bezemsteel en begon hij gelijk in het rond te steken. Ik vreesde voor mijn leven.’’ In andere media wordt gesteld dat er zo'n zeventig mensen in het huis aanwezig waren.

Over de exacte toedracht van de mesaanval, de toestand van de slachtoffers en de identiteit van de dader is verder niets bekend. De vijf slachtoffers zijn volgens politiechef Weidel naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de joodse organisatie Orthodox Jewish Public Affairs Council zijn vijf mensen gewond geraakt, waarvan twee in kritieke toestand verkeren. Een van hen zou zes keer zijn gestoken. De woning zou van de orthodoxe rabbi Leib Rottenberg zijn.

Andere aanwezigen zouden het huis zijn uitgerend. Weer iemand anders zou een kleine tafel naar de man hebben gegooid en hem zo hebben weggejaagd. Dat meldt een ooggetuige. De dader zou daarna richting de synagoge zijn gerend, maar de mensen daar blokkeerden de deur, waarna de man ervandoor ging in een auto. 

De toegesnelde politie begon een klopjacht op de dader. Agenten wisten snel de vluchtauto, een grijze Nissan, te lokaliseren met daarin de mogelijke verdachte. Deze persoon is volgens lokale media zojuist aangehouden in de wijk Harlem in de stad New York.

Lees door onder de tweet.

GreaterLakewood.com on Twitter

HATE WILL NOT TRIUMPH! Rabbi Rottenberg continues his Chanukah event after the stabbing attack. He says if we thank G-d for something we need BEFORE we get it, there is a greater chance to get it. They sing Thank you, Hashem, for saving us.

‘Haat hoort hier niet thuis’

Mayor Bill de Blasio on Twitter

We will NOT allow this to become the new normal. We'll use every tool we have to stop these attacks once and for all. The NYPD has deployed a visible and growing presence around Jewish houses of worship on the streets in communities like Williamsburg, Crown Heights and Boro Park.

De procureur-generaal van de staat New York laat via Twitter weten ‘erg ontdaan’ te zijn door het steekincident. Leticia James zegt dit soort incidenten niet toe te staan en zegt achter de joodse gemeenschap te staan ,,vanavond en elke andere avond’’.  

Ook burgemeester Bill de Blasio van New York laat van zich horen. ,,Haat hoort niet thuis in onze stad. We zullen dit niet het ‘nieuwe normaal’ laten worden en zullen er alles aan doen dit soort aanvallen voor eens en altijd te stoppen.’’ Hij noemt de steekpartij een aanval op alle New Yorkers.

Antisemitische geweldsdelicten

Monsey ligt zo’n veertig kilometer van de stad New York. De stad en staat New York vormen de thuisbasis van een van de grootste joodse gemeenschappen ter wereld met enkele honderdduizenden mensen. 

De laatste maanden zijn er vaker antisemitische geweldsdelicten in het gebied. De afgelopen week alleen al werd melding gemaakt van meerdere incidenten. Maandag werd een 65-jarige Joodse man geschopt en geslagen door een belager, meldt CNN. Diezelfde dag werden twee Joodse kinderen belaagd door een groep jongeren. Ook een dag later vonden soortgelijke incidenten plaats. Afgelopen donderdag viel een 42-jarige vrouw een Joodse vrouw aan in het bijzijn van haar 3-jarige dochter.

En ruim twee weken geleden openden twee schutters urenlang het vuur bij een joodse supermarkt in de Amerikaanse stad Jersey City. Ze bleken de locatie bewust te hebben gekozen. In totaal kwamen zes mensen om het leven, inclusief de daders. Vanwege al deze ontwikkelingen zijn in New York extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Gouverneur Andrew Cuomo van New York noemt het steekincident in het huis van de rabbi ,,de laatste in een reeks van aanvallen op de leden van de joodse gemeenschap in New York’’. ,,Laat me duidelijk zijn: antisemitisme en onverdraagzaamheid van welke aard dan ook zijn weerzinwekkend. Dat tolereren we niet.’’

Thuisbasis

New York is de thuisbasis van een van de grootste joodse gemeenschappen ter wereld met enkele honderdduizenden mensen. De politie in de stad New York maakte zondag bekend negen mogelijke antisemitische aanvallen in onderzoek te hebben. Die vonden allemaal plaats in het stadsdeel Brooklyn dat een grote Joodse gemeenschap heeft. Monsey ligt ten noorden van New York.

Volledig scherm
© REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump noemde de aanval ‘afgrijselijk’ in een tweet zondag. ,,We moeten allemaal samenkomen om de kwade plaag van antisemitisme te bestrijden, te confronteren en uit te roeien.” De gouverneur van de staat New York Andrew Cuomo verklaarde dat de steekpartij een ‘daad van binnenlands terrorisme’ was.

Shark NewsWires on Twitter

BREAKING Update : Video of the scene in the Concourse area of the Bronx where the vehicle was located and the suspect was arrested in connection with the stabbing attack at a Rabbi's house in Monsey , New York . https://t.co/Wqlfx2imoK

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
  1. LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavirus, zevende dode Italië
    Coronavirus

    LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavi­rus, zevende dode Italië

    Italië meldt een zevende sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.