Meerdere gewonden na betogingen Chemnitz

VIDEOBij de betogingen die gisteren in de Duitse stad Chemnitz zijn gehouden, zijn achttien mensen gewond geraakt, onder wie drie politieagenten. Dit heeft de politie in de Oost-Duitse stad meegedeeld. Eerder sprak de politie nog van negen gewonden.

In de stad van bijna 250.000 inwoners hielden naar schatting 8000 felle tegenstanders van migranten en migratie een betoging. Onder hen ook veel rechtsextremisten. Onder meer aanhangers van de rechts-populistische partij AfD (Alternative für Deutschland) en de anti-migratiebeweging Pegida deden mee. De rechtse populistische burgerbeweging Pro Chemnitz sloot zich later ook aan.
 
Eerder op de dag vond ook al een betoging plaats van circa 3000 mensen. Deze manifestatie was gericht tegen extreemrechts en tegen rechtse populisten die vreemdelingenhaat aanwakkeren.

Strafbaar

Tijdens de betoging zijn circa veertig strafbare feiten gepleegd, inclusief mishandelingen en vernielingen. De politie van Chemnitz onderzoekt ook wie een groepje sociaaldemocraten heeft aangevallen. Het groepje hoorde bij de plaatsvervangend fractievoorzitter van de SPD in het Duitse parlement, Sören Bartol. Bartol meldde dat zij op weg naar hun bus in Chemnitz door neo-nazi's zijn aangevallen.

Sören Bartol on Twitter

Ich bin entsetzt. Meine Gruppe aus Marburg wurde gerade auf dem Weg zum Bus von Nazis überfallen. Alle SPD Fahnen zerstört und einige wurden sogar körperlich angegriffen. #chemnitz #spd #marburg

Een dodelijke steekpartij vorige week zaterdag is de aanleiding voor de protesten. De 35-jarige Daniel Hillig kwam toen om het leven. Een 22-jarige Iraakse asielzoeker is hoofdverdachte. Een 23-jarige Syriër wordt gezien als medeverdachte. De dood van Hillig zorgt al dagen voor onrust in de stad. Vorig weekend werden mensen aangevallen en werden diverse demonstraties door zowel linkse als rechtse groeperingen georganiseerd. Ook waren er rellen. De autoriteiten vrezen nieuwe straatgevechten.

Volledig scherm
De politie scheidt demonstranten in de straten van Chemnitz © AP
  1. ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    Daar stonden ze dan op het kerkhof in Zuid-Dublin, de familie en vrienden van Shay Bradley. Voor het afscheid van een geweldige vader en opa. Voor die immer pijnlijke laatste groet. Voor een traan... maar ook een onverwachte lach. Want de lieve ‘papabeer’ had tot ieders verbazing nog een grap voorzien op zijn begrafenis zaterdag. Een geluidsopname waarin hij deed alsof hij het maar niks vond in die kist van hem. De video van zijn laatste frats gaat nu de hele wereld rond.