Meerdere landen volgen Denemarken en stoppen tijdelijk met toedienen AstraZeneca-prik
Denemarken is uit voorzorg tijdelijk gestopt met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. Dit omdat diverse mensen die het vaccin kregen, te maken kregen met ernstige bijwerkingen die verband zouden kunnen houden met het vaccin, meldt de Deense gezondheidsautoriteit. Het zou gaan om dodelijke bloedstolsels.
In navolging zijn ook IJsland, Noorwegen en Italië voorlopig gestopt met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin.
De vaccinatiepauze in Denemarken duurt minstens twee weken, zo meldt de Deense gezondheidsautoriteit. Gezondheidsdiensten in de regio's zijn vanochtend gevraagd om te stoppen met het inenten van mensen met het vaccin van AstraZeneca.
,,De gezondheidsautoriteiten hebben uit voorzorg de vaccinatie met AstraZeneca stopgezet na een signaal van een mogelijk ernstige bijwerking in de vorm van dodelijke bloedstolsels", meldt de Deense minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke op Twitter. ,,Het is op dit moment niet mogelijk om te concluderen of er een verband is. We handelen vroeg, dit moet grondig worden onderzocht.”
Moeilijke beslissing
De beslissing om tijdelijk te stoppen met het vaccineren met AstraZeneca was een moeilijke, zegt de directeur van de Deense gezondheidsraad, Søren Brostrøm. ,,Maar juist omdat we nu zoveel mensen vaccineren, moeten we ook tijdig reageren bij mogelijke ernstige bijwerken. We moeten dit ophelderen voor we verder kunnen gaan met het vaccin van AstraZeneca.” Brostrøm stelt tegelijk dat er duidelijk bewijs is dat het vaccin van AstraZeneca veilig en effectief is.
Nederland ziet nog geen reden om het vaccineren met AstraZeneca stop te zetten. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zijn de trombosegevallen hoogstwaarschijnlijk niet aan dat vaccin te linken. Bijwerkingencentrum Lareb zegt slechts één melding van trombose te hebben gehad, en die was niet ernstig.
Oostenrijk
Denemarken zegt zijn beslissing ook te hebben genomen op basis van signalen uit andere landen. Eerder stopten Oostenrijk, Luxemburg en de Baltische staten stopten de inentingen met een partij van 1 miljoen vaccins van AstraZeneca. Dat gebeurde nadat een ingeënte vrouw uit Oostenrijk was overleden aan een bloedstolling. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zei gisteren dat het vaccin daar waarschijnlijk niet de oorzaak van was.
Het EMA stelde dat het aantal gevallen van bloedstollingen bij mensen die het AstraZeneca-vaccin hebben gehad, niet hoger is dan bij de rest van de bevolking. Volgens de autoriteit waren er op 9 maart 22 meldingen over bloedstolsels gedaan, op 3 miljoen vaccinaties.
De Nederlandse woordvoerder van AstraZeneca laat weten dat het ‘niet aan ons is’ om de beslissing van de Deense regering te becommentariëren. Gisteren stelde de farmaceut al dat er nog geen serieuze bijwerkingen bevestigd zijn die gelinkt kunnen worden aan het vaccin, en dat het onderzoek naar de bijwerkingen in Oostenrijk volledig gesteund wordt.
Zuid-Afrika stopte al eerder met het inenten met AstraZeneca, maar dat was omdat het vaccin niet goed werkte tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus.
11,7 miljoen doses
Ook Nederland heeft in zijn vaccinatiestrategie fors in gezet op het Oxfordvaccin van AstraZeneca. Ons land verwacht dit jaar in totaal 11,7 miljoen doses. Op dit moment wordt het vaccin toegediend aan een klein deel van de medewerkers in de zorg en aan 60- tot 64-jarigen, mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas in Zeeland, Limburg en Noord-Brabant. Volgens het coronadashboard van het RIVM hadden in ons land op 7 maart ruim 262.400 mensen de prik van AstraZeneca gehad.
Door leveringsproblemen zijn er tot nu toe veel minder doses van het AstraZeneca-vaccin in ons land aangekomen dan eerder werd verwacht. Die haperende leveringen leidden tot grote spanningen tussen Europese politici en de Brits-Zweedse farmaceut.
Vaker melding van bijwerkingen
In Nederland waren volgens bijwerkingencentrum Lareb tot vorige week nog geen gevallen gemeld van ernstige bijwerkingen die direct te linken waren aan de AstraZeneca-prik. Wel werd bij dat vaccin vaker melding gedaan van bijwerkingen als koorts en rillingen dan bij de andere coronavaccins. Volgens Lareb gaan deze klachten na een paar dagen weer over.
In totaal kwamen er tot vorige week 6.426 meldingen met 31.534 vermoede bijwerkingen. De meeste daarvan gingen over het Pfizer-vaccin, 159 hadden er betrekking op AstraZeneca.
Ook in andere Europese landen, zoals Duitsland, Frankrijk en Zweden, waren er signalen dat de prik relatief meer van dit soort bijwerkingen gaf. In Duitsland leidde dat er toe dat een deel van de mensen die de AstraZeneca-prik zou krijgen, niet kwam opdagen bij hun afspraak.
Uit grote studies in Engeland en Schotland, waar het vaccin al veel vaker is toegediend dan in de rest van Europa, kwam onlangs juist wel goed nieuws over de Oxford-prik. Ouderen die het vaccin kregen, hadden een stuk minder kans om corona te krijgen, en bij wie het toch kreeg, leidde de prik tot veel minder ziekenhuisopnames en overlijdens.
Wordt u binnenkort met het Astra Zeneca-vaccin gevaccineerd? We zijn benieuwd of u naar aanleiding van het Deense besluit uw afspraak nu afzegt of zich juist nergens zorgen om maakt. Wilt u uw gevoelens of afwegingen delen? We horen het graag. Mail dan met oproep@ad.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bedrijven VS komen met financiële steun personeel na schrappen abortusrecht, openbare verklaringen blijven uit
Het lijstje van Amerikaanse bedrijven dat hun medewerkers financieel wil ondersteunen als ze voor een abortus naar een andere staat moeten reizen, groeit rap. De meeste bedrijven nemen echter openlijk geen standpunt in over het schrappen van het Amerikaanse nationale abortusrecht. -
Grote Engelse studie: coronavaccins houden ouderen al na één prik uit het ziekenhuis
Ouderen in Engeland die één prik met het coronavaccin van AstraZeneca of Pfizer-BioNTech hebben gehad, lijken 80 procent minder risico te lopen om met Covid-19 in het ziekenhuis te belanden. Dat blijkt uit een grote studie van Public Health England onder Engelse 70-plussers. -
update
Voorzitter partij Boris Johnson stapt op na verlies van twee parlementszetels
Oliver Dowden, de voorzitter van de Britse Conservatieve Partij, stapt op na tegenvallende resultaten in tussentijdse verkiezingen in twee kiesdistricten die donderdag werden gehouden. De Tories verloren beide zetels in het parlement. ,,We moeten inzien dat we meer moeten doen en dat gaan we ook doen, we blijven ons inzetten om de zorgen van mensen weg te nemen", reageerde premier Boris Johnson. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Geesteszieke doodrijder Times Square vrijgesproken, chauffeur ontoerekeningsvatbaar
De man die in mei 2017 op Times Square een bloedbad aanrichtte door in zijn auto op mensen in te rijden is ontoerekeningsvatbaar verklaard. De jury achtte oud-marinier Richard Rojas, oneervol ontslagen uit het leger, niet verantwoordelijk voor zijn daad en sprak hem woensdag na zes uur beraad vrij wegens geestesziekte of een psychische afwijking.
-
met video
Kiev weer onder vuur door Russische kruisraketten: ‘Geen raket zal de geest van de Oekraïners breken’
Russische kruisraketten hebben zondagochtend een wooncomplex nabij het centrum van Kiev getroffen. Volgens de burgemeester van de stad, Vitali Klitsjko, zou de aanval een poging van Moskou zijn geweest om ‘de Oekraïners te intimideren’, enkele uren vóór de opening van een G7-top in Duitsland, waar de oorlog in Oekraïne bovenaan de agenda staat. -
19
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt.