Meerdere zelfverbrandingen in Egypte

UpdateCAÏRO/ALEXANDRIË - In de grootste Egyptische steden, Caïro en Alexandrië, hebben twee mannen zich vandaag in brand gestoken. In Caïro deed een man dat bij het Egyptische parlement. Niet lang daarna stak een jonge werkloze in Alexandrië zich in brand en overleed later in het ziekenhuis.

Over de identiteit en het motief van de eerste man is nog weinig bekend. De tweede 25-jarige man had ook psychische problemen volgens de plaatselijke autoriteiten.

De zelfverbrandingen volgen op een serie soortgelijke protesten in Noord-Afrika. Gister stak, ook bij het parlementsgebouw in Caïro, een man zichzelf in brand uit protest tegen zijn levensomstandigheden en de houding van de autoriteiten in het land.

Tunesische groenteverkoper als voorbeeld
Gister stak een Mauritaniër zijn auto in brand en sloot zich in het voertuig op. Uit Algerije zijn de afgelopen dagen zeker vier zelfverbrandingen gemeld. De wanhoopsdaden volgen het voorbeeld van een jonge Tunesische groenteverkoper die zichzelf half december in brand stak, nadat de politie zijn groentekar in beslag had genomen.

De man overleed drie weken later aan zijn verwondingen. Zijn actie was het startsein van een golf van betogingen in de hoofdstad Tunis en andere steden, waaraan mede dankzij de sociale media op internet steeds meer demonstranten deelnamen. Vrijdag viel de autoritaire regering van president Zine al-Abidine Ben Ali. (ANP/AFP/RTR)