Meerderheid Fransen heeft het gehad met Gele Hesjes

videoDe spontane Franse protestbeweging 'gilets jaunes' (de Gele Hesjes) lijkt op zijn retour. Volgens de laatste opiniepeilingen vindt 56 procent van de Fransen dat de straatprotesten en blokkades van de gele hesjes moeten ophouden. 

Het is voor het eerst sinds de beweging in oktober in sociale media opdook, dat de steun vanuit de bevolking tegenvalt. In alle peilingen tot dusver kregen de gele hesjes steun van een ruime meerderheid van de ondervraagden.

Volledig scherm
De Franse president Macron © REUTERS

De kolossale beweging ontstond uit protest tegen de forse stijging van brandstof- en energieprijzen en uit onvrede over liberale hervormingen. Daarmee wilde de regering van president Macron de klimaatverandering beheersen en de Franse economie vlot trekken. Maar veel Fransen zagen het als weer een belasting die de middenklasse, vooral buiten de steden, moet ophoesten en die de welgestelde Parijzenaars niet aantast. Nu zegt 64 procent van de ondervraagden dat de oorspronkelijke doelen van de ‘gele hesjes’ bij het protest naar de achtergrond zijn verdwenen.

De beweging is van het begin af aan al chaotisch en zonder duidelijke leiding is geweest. De eisen van de honderdduizenden deelnemers variëren. Tijdens betogingen tegen accijnsverhogingen klonk steeds vaker de eis dat Macron moet aftreden. Gele Hesjes’ eisen hier en daar ook ‘de macht voor het volk terug’ via invoering van referenda. De regering heeft uit angst voor de omvang van het protest begin december al de prijsverhogingen ongedaan gemaakt.

Geweld

Bij blokkades zijn veel ongelukken gebeurd en wordt buitensporig veel geweld gebruikt. Sinds de eerste grote nationale protestzaterdag op 17 november zijn er elf doden gevallen. Bij ongeregeldheden vielen 2900 gewonden onder wie 1050 agenten. Afgelopen zaterdag raakte een betoger nog zijn hand kwijt door een flitsgranaat. 

Veel chauffeurs die regelmatig de Franse grens over moeten, zijn bang voor de protesten. Een Nederlandse chauffeur vertelde eerder aan deze krant dat het er heftig aan toe gaat en dat ze met angst de grens oversteekt. ,,Met die mensen in discussie gaan heeft geen zin, hun wil is wet. Ik heb regelmatig gezien dat ze slaan en schoppen en met stenen gooien.”  

Aankomende zaterdag is de veertiende protestdag.

Oud-bokser
Eén van de geweldsincidenten die veel aandacht kreeg was het gevecht van oud-bokser Christophe Dettinger met meerdere agenten. Omstanders legden op video vast hoe de bokser in sloeg op meerdere agenten op een brug over de Seine. Hij werd door veel demonstranten gezien als held vanwege zijn optreden, maar werd ook vooral symbool voor de gewelddadige aard van de Gele-Hesjesprotesten. Dettinger betuigde in de rechtbank spijt van zijn actie en kreeg 30 maanden celstraf opgelegd. Ondertussen staken ‘fans’ van de actie van de bokser hem via een crowdfundingactie een hart onder de riem. Er werd maar liefst 114.000 euro gedoneerd.

Volledig scherm
De Gele Hesjes op zaterdag 9 februari © AFP
Volledig scherm
Een demonstratie bij de Arc de Triomphe © AFP
Volledig scherm
Brandweermannen blussen brandende auto's tijdens de 13e protestdag van de Gele Hesjes © AFP